"Alapvetően jól működik a rendszer" - Szűcs Gábor a megújuló POSZT-ról

Szűcs Gábor a megújult POSZT tapasztalatait és a pécsiek észrevételeit mérlegelve fejlesztené tovább a mustrát. A fesztiváligazgatót a Magyar Idők kérdezte.

 

Szűcs Gábor hangsúlyozta, a vezetőségváltás után a fesztivál  2015-re a „lenni vagy nem lenni” állapotába jutott. "A találkozó megújítása érdekében frissen kiírt pályázat megnyerése után az adventi időszakot dolgoztuk végig, minden szakmabelivel, volt szervezővel egyeztettünk a fesztivál megmentése érdekében, és végül megalapítottuk a szakmai tanácsadó testületet, amelybe a különböző színházi területek képviselőket delegálták. Ezek után mindössze két hónapunk volt a találkozó programjainak kialakítására. Már önmagában az, hogy a testület tizenöt tagja egy asztalhoz üljön, hosszadalmas egyeztetéssel járt, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy egyébként a POSZT problémái lényegesen túlmutattak a versenyprogram kialakításának a sajtóban korábban nagy visszhangot kiváltó kérdésein" - számolt be a fesztiváligazgató.

 

17 szucs gabor mti

Fotó: MTI

 

Szűcs Gábor tájékoztatása szerint idén 85 százalékban telt házzal mentek a színházi rendezvények a Zsolnay negyedben, amelyet ez évben mintegy száz színházi produkcióval töltöttek meg. A negyedhez kapcsolt – lényegesen kevesebb – könnyűzenei eseményen azonban a vártnál kisebb érdeklődést tapasztaltak. "Egyúttal az az elképzelés sem igazolódott be, miszerint a színdarabok után a szakma a helyszínen maradva, együtt kapcsolódik majd ki a nézőkkel" - tette hozzá.


Arra a felvetésre, hogy a negyedben tartott programok számának növekedése azzal is járt, hogy a belváros ismert pontjain nem volt tapasztalható a régi POSZT-hangulat, a fesztiváligazgató így felelt: "Teljes mértékben megértem ezt az igényt, de azt gondolom, hogy ez a találkozó elsősorban egy színházi fesztivál. A Szegedi Szabadtéri Játékok programsorozat például azért képes megtölteni a Dóm teret, mert háromszázmillió forint csak a város támogatása, és nyolcvanéves múltja van a fesztiválnak. A Pécsi Országos Színházi Találkozótól nem lehet még elvárni, hogy belakja az egész várost, amikor egy éve még olyan vitáktól harsogott minden, hogy kétséges volt az is, lesz-e folytatás. Egyelőre irreális igény, hogy a teljes várost lefedő programkínálatot nyújtsunk, ez az évről évre történő építkezés eredménye lehet, ahogy a többletbevételekből szélesíteni tudjuk a kínálatot. Igen pozitív eredmény, hogy már az első napon húsz százalékkal több bevételre tettünk szert, mint korábban bármikor; ez azt jelenti, hogy alapvetően jól működik a rendszer. A budapesti látogató egyébként egyáltalán nem is érti az aggályt, amely szerint 'messze volna' a Zsolnay negyed, hiszen ilyen távlatban nem számít a 10-15 perc séta. A pécsi lélekben ez még 'kint van' – nem úgy a dóm oldala, a Sétatér, amit könnyen megközelíthetőnek tartanak. Valójában nincs szó komoly távolságokról" - fogalmazott Szűcs Gábor.

 

A fesztiváligazgató kiemelte, a POSZT idei költségvetésében a szállásokra nem fordítottak sem többet, sem kevesebbet, mint a megelőző években. Ugyanakkor a térítésmentes szállodai szobákat valóban limitálták, hogy ésszerű keretek között tartsák a költségvetést és azoknak tudjanak hosszabb időre szállást biztosítani, akiknek valóban szükségük van rá. Azzal kapcsolatban, hogy a szakmai beszélgetések "közönségtalálkozókká" alakultak, és elmaradt az alkotókatkérdező kritikus vagy szaktekintély, Szűcs Gábor elmondta, azért döntöttek úgy, hogy a néző is érthesse és élvezhesse a beszélgetéseket, ne csak a szakújságírói kritikusi kört szólítsa meg a vita.


A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása