Rekordszámú jelentkezés érkezett a Színház-és Filmművészeti Egyetemre

Rekordszámú, 1739 jelentkezés érkezett az idén a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, amely a felsőoktatásért felelős államtitkársággal közösen programot indít egy új kampusz létrehozására - közölte az intézmény egy sajtótájékoztató keretében, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

    szfeszfe

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen nem ritka a 30-40szeres túljelentkezés, ez a szám a színészosztályokba jelentkezőknél eléri a hatvanat: 12-13 helyre több mint 600-an felvételiznek évente - derült ki az egyetem képviselőinek beszámolójából, amelyben kitértek arra is, hogy a doktori iskola művészeti fokozat (DLA) mellett megindították a PhD in Arts, azaz a művészet-tudományi doktori képzését is. 

 

Az SZFE vonzerejét feltehetőleg növeli az is, hogy az Oscar-díjjal elismert filmalkotás, a Saul fia főszereplője az intézmény hallgatója volt és jelenleg is az egyetemen oktatnak a filmet létrehozó művészek: Erdély Mátyás operatőr, Zányi Tamás hangmérnök, Rajk László látványtervező és a tábori orvost alakító Zsótér Sándor. 

 

„A játékfilmek és kisjátékfilmek többek között szerepeltek román, bolgár, orosz, lengyel, indiai fesztiválokon, illetve olyan neves, „A” kategóriás fesztiválokon is, mint a montreali, a trieszti, a Karlovy Vary-i, a cottbusi, a vilniusi, a torontoi és a bilbaoi Nemzetközi Filmfesztivál, Kovács István filmje pedig díjat nyert a Filmhéten” – részletezte az SZFE Film és Médiaintézetének vezetője.

 

„Általában háttérbe szorulnak a dokumentumfilmek, amikor képzésről és eredményekről beszélünk, pedig igazán sikeresek a hallgatóink ezen a területen is. A dokumentumfilm rendező MA osztály hallgatói számos rangos hazai és nemzetközi fesztiválon vettek részt, Meggyes Kriszta elnyerte a Magyar kritikusok díját a Legjobb Dokumentumfilm kategóriában” – fogalmazott Bárdos András, aki a világon egyedülálló filmes művészeti képzésről, a DocNomads-ról is szót ejtett, amely három rangos európai egyetem együttműködésével jött létre.

 

„Különlegessége, hogy a dokumentumfilm-rendező mesterszakos hallgatók szemeszterenként vándorolnak az iskolák között, így tanulmányaikat - összehangolt tanterv alapján - Lisszabonban, Budapesten és Brüsszelben végzik. A négy féléves képzés nyelve angol. A képzést, mely az Erasmus Mundus mesterképzés márkanevet viselheti, az Európai Közösség támogatja.  A képzésben résztvevő három egyetem a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a brüsszeli CAMPUS Sint-Lukas Brussel Hogeschool voor Wetenschap & Kuns és a lisszaboni Universidade Lusófona de Humanidades e Technologias. A négy DocNomads osztály filmjei több mint 100 rangos nemzetközi filmfesztiválon szerepeltek, mint például az amszterdami, a lipcsei, a madridi, a rotterdami, a chicagoi, a Mumbai-i, a belgrádi, a lisszaboni, a hamburgi és a Tampere-i, illetve több neves elismerésben is részesültek, mint például a Goya-díj, amit spanyol Oscar-ként tartanak számon” – tette hozzá Bárdos András, aki azt is az eredmények közt említette, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alap pályázaton 50 millió forintot nyertek a Szentkirályi utcai tévéstúdió felújítására.


13507015 298160293905148 6003957948214612205 n

SZFE - felvételi, tanári bizottság, A kép címe: megvan az új osztály, Forrás: Facebook

    

Az évet értékelve emlékeztettek arra is, hogy az egyetem játszóhelyein idén 19 bemutatót tartottak, sor került akadálymentesített előadások létrehozására látás- és hallássérültek részére is (összesen 15 alkalommal) és az Ódry Színpad előadásokból befolyó jegybevétele az elmúlt 2 évben megduplázódott.

    

Emellett azt is kiemelték, hogy az intézmény a felsőoktatásért felelős államtitkársággal közösen dolgozik azon a programon, amelynek célja a Színház- és Filmművészeti Egyetem új kampuszának megvalósítása.

 

A tervek szerint egy olyan egyetemi kampuszt hoznának létre, amely egyesíti a jelenleg széttagoltan működő struktúrát. A korszerű, energiatakarékos létesítmény többek között a képzések jellegéhez igazodva színházat, mozit tartalmazna és egy olyan közösségi térként is funkcionálna, amely a közönség - a főváros és a 8. kerületi Palotanegyed lakosságának, illetve a más egyetemeken tanuló fiatalok - igényeit is képes lenne magas szinten kiszolgálni.

 

„ Az egyetemi munka jelenleg egymástól távoli helyszíneken, rendkívül elavult, szűkös, rossz állapotú, aránytalanul drága fenntartású, oktatási célra csak ideiglenesen alkalmassá tett épületekben valósul meg. A hosszútávú intézményfejlesztés, a racionálisabb működtetés, az érdemi szakmai előrelépés alapja egy új, funkcióiban az egyetem működési sajátosságaihoz tervezett, szakszerű és korszerű oktatási tér létrehozása. Együttműködve a VIII. kerületi önkormányzattal és a kerület egyetemi negyedében lévő társintézményekkel felmértük az előrelépés lehetőségeit. Örömmel jelenthetem be, hogy a felsőoktatásért felelős államtitkársággal közösen dolgozunk azon a programon, amelynek célja a Színház- és Filmművészeti Egyetem új kampuszának megvalósítása. Az egyetem vezetése az elmúlt időszakban egyeztetést folytatott minden e témában érintett intézménnyel és szervezettel. Ennek alapján azt látjuk, hogy széles körű szakmai összefogás van, partnereink ismerik és elismerik az egyetemen folyó munkát, támogatják az SZFE megújítására, új elhelyezésére vonatkozó tervünket és bizalmat szavaznak nekünk, ha tetszik a következő 150 évre is. Hogy az elképzelést megfoghatóvá, közérthetővé tegyük, elindítjuk az szfecampus programot, amelynek részleteit hamarosan közzétesszük. (...)150 év alatt felhalmozott oktatási, művészeti, szellemi örökségünket szeretnénk magunkkal vinni, szó szerint egy új térbe helyezni. Meggyőződésünk, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem helyzetét megnyugtatóan rendezni nemcsak kötelesség, az újabb és újabb generációk tehetségei iránti felelősség, de óriási lehetőség is. Esély arra, hogy az elkövetkező évtizedekben is biztosítva legyen a magyar színházi, film- és médiakultúra magas színvonalú művész- és szakember-képzése” – közölte M. Tóth Géza rektor.

    

Kihirdették az SZFE arculati pályázatának nyerteseit, az új arculatot és logót Déri Enikő és Demeczky Nóra készítheti el. A Studio DeForm grafikusait egy szakértő zsűri választotta ki abból 10 pályamunkából, amelyet az egyetemi polgárság szavazott meg a beérkezett 57 műből.
    

Felhívták a figyelmet arra, hogy az SZFE lezárta az alapításának 150. évfordulójára meghirdetett jubileumi évét. A Színészeti Tanoda 1865-ben történt alapításra emlékezve számos programot szerveztek az elmúlt másfél évben, koncerteket, konferenciákat és a közösségi eseményeket - írták a tájékoztatóban.

 

 

süti beállítások módosítása