Korsunovas ismét Gyulán - Erős nemzetközi mezőny az idei Shakespeare Fesztiválon

Lengyel, szlovák, japán, olasz, angol és ausztrál előadások lesznek az idei Shakespeare Fesztivál nemzetközi kínálatában július 7. és 17. között.

 

A gyulai Shakespeare Fesztivál ajánlója:

 

A külföldi produkciók közül az idei szemle egyik kiemelt előadása Varsóból érkezik. Oskaras Korsunovas litván rendező különleges munkái közül már hármat is láthattunk Gyulán. Az első Shakespeare Fesztiválon a Szentivánéji álom történetét egyetlen kellékkel, egy falemezzel varázsolták elénk a színészek. 2010-ben a hetvenes évek Olaszországának mediterrán temperamentumától átfűtött, két szomszédos, viszálykodó pizzéria forrongó közegében láthattuk a Rómeó és Júliát. 2011-ben Miranda címmel a Vihart dolgozta fel a rendező két vilniuszi színészével, az előadásnak Gyulán volt a világpremierje. A világhírű rendező a varsói Drámai Színház társulatával a Szeget szeggel című Shakespeare-művet mutatta be, most áprilisban. Ezt láthatjuk mi most is idén Gyulán.

 

Szeget szeggel foto by kasia chmura print 2057 

 

„Ez a hatalom története a maga drámaiságában és képtelenségében. Shakespeare felteszi a kérdést, hogy az uralkodó tud-e igazságos és erkölcsös lenni, vagy csak azért használja az erkölcsöt, hogy elnyerje segítségével hatalmát.” – mondta a darab rendezője a műről. A Szeget szeggel tragédia és komédia között lebeg. Az egyedi karakterek és viharos sorsuk kiválóan mutatja be az emberi gyengeségeket és bűnöket. A darabot a közönség az egyik legizgalmasabb kortárs rendező színrevitelében láthatja, aki nem csak szórakoztatni, de tanítani is szeretné a közönséget.

 

Henry V poster page 001


Érdekes és sokoldalú Hamlet-feldolgozásoknak lehetnek azok tanúi, akik mindhárom változat előadásaira jegyet váltanak. A fesztivál nyitónapján egy többszörös fesztiváldíjas szlovák előadást láthatunk a Kontra Színház két művésze, Csizmár Péter és Peter Cibula előadásában. Másodiknak a Hamlet drámából Ophélia története Japánból érkezik. NO és Kabuki színházi formában egy 80 éves japán színésznő mutatja be adaptációját. Az előadás után Aki Isoda a tradicionális japán színházról tart bemutatót a közönségnek. Olaszországban egy „fellinis” előadás készült a Piccola Compagnia della Magnolia előadásában, Hamm-let címmel. Kezdve Shakespeare kiapadhatatlan remekművétől, eljutva Müller Hamletgépének könyörtelen nyelvéig a Hamm-Let (Tanulmány a falánkságról) mesél a Hamlet-Gertrud-Ophelia kapcsolatról, három karakterről, akik elpusztítják egymást a szeretet miatt, ami a főhősök ellen fordul, mint egy pokoli gépezet, felfalva a kapcsolatot anya és fia és a két szerelmes között.

 

Hamm let 6

 

Tanúi lehetünk a legnagyobb királydrámának is, Ausztráliából érkezik Shakespeare legangolabb drámája, az V. Henrik. Az angol-ausztrál koprodukcióban készült előadás egyetlen szereplője Brett Brown. Az ausztrál színész, Londonban végzett a Drámai Művészetek Királyi Akadémiáján, szerepelt a Royal Shakespeare Company társulatával, énekelt az Ausztrál Operában és fellépett a Londoni West End darabjaiban, musicaljeiben és színházi fesztiválokon mindenütt Európában.


A nemzetközi előadások mellett a legjobb magyar Shakespeare-előadásokat, táncelőadást és koncertet is élvezhetünk. Lesz még workshop fiataloknak, konferencia és a kihagyhatatlan gasztronómia Shakespeare menüvel.

 

Bővebb információ: www.shakespearefesztival.hu

 

 

süti beállítások módosítása