Szőlőskei Tímea kapta a Kránitz Lajos-díjat

Megtartotta évadzáró társulati ülését hétfőn a Játékszín, amelynek az idei szezonban játszott 387 előadását több mint 125 ezren látták, és amelynek látogatottsága így 99,38 százalékos volt.

 

Mint Bank Tamás színész, a Játékszín új ügyvezető igazgatója a társulati ülésen elmondta, a Játékszínben 333 előadást tartottak 104 ezer nézővel, az 54 tájelőadáson pedig 21 335 nézőjük volt. Kiemelte, hogy a színház anyagi helyzete stabil, a TAO-szerződéseket évad végéig megkötötték.


A társulati ülésen átadták az évad elismeréseit is: a Kránitz Lajos-díjat Szőlőskei Tímea nyerte el, a Kishonti Ildikó-díjat Várnagy László, a szervezés vezetője vehette át. "Ebben az évadban elbúcsúztunk egy fantasztikus színésznőtől, Andai Györgyitől" - emlékezett a direktor a közelmúltban elhunyt művészre, aki a Nyolc nő című előadásban játszott.

 

Szoloskei

 Szőlőskei Tímea (fotó: jatekszin.hu)


A jövő évad programját ismertetve elmondta, hogy Ray Cooney és John Chapman Kölcsönlakás című vígjátékát december 10-én mutatják be Kapitány Iván rendezésében. Az Életrevalók című film színházi feldolgozásának premierjét 2017. február 4-én láthatja a közönség, Horgas Ádám rendezésében. Az évad utolsó bemutatójaként John Updike Az eastwicki boszorkányok című regényéből készül darab, amelyet Bagó Bertalan állít színpadra 2017. április 21-i premierrel.

 

A társulati ülésen szóba került a színház vezetőváltása is: Németh Kristóf - aki Szűcs Attilával, Bank Tamással és Metz Alexandrával együtt 2012-ben vette meg az akkor végelszámolás alatt lévő, állami tulajdonban lévő Játékszín Nonprofit Kft.-t - május 31-ével mondott le a Játékszín vezetéséről. Június 1-je óta Bank Tamás, a színház korábbi produkciós igazgatója látja el az ügyvezető igazgatói feladatokat.


Mint az új vezető hangsúlyozta, a szóbeszéddel ellentétben a színház életében nem változik semmi, hiszen eddig is számos döntést ő hozott meg. Hozzátette: új menedzsment felépítésén és új arculaton dolgozik, amely a jövő évadtól a Játékszín megújulását jelentheti. A Bock Színpad és a Játékszín Galéria is nagyobb szerephez jut. A Bock Pincészettel stratégiai megállapodást kötnek.

 

jatekszin

A hűtlenség ára (fotó: Kanyó Béla, jatekszin.hu)

 

Benedek Miklós Kossuth-díjas színművész a társulati ülésen részletes tájékoztatást kért a vezetőváltás okairól. Bank Tamás válaszában hangsúlyozta, hogy a tulajdonosok közötti belső ügyről van szó. Utalt arra, hogy a tulajdonosok közül hárman úgy látták, Németh Kristóf egyedül nem tudja megfelelően vinni a színház ügyeit, ezért azt javasolták, hogy kettős ügyvezetéssel működjön a továbbiakban a társulat. Ezt Németh Kristóf nem vállalta, és inkább lemondott posztjáról. Tulajdonrészét azonban megtartja és továbbra is játszik a színházban - tette hozzá Bank Tamás, aki Benedek Miklósnak a történtek hátteréről személyes, négyszemközti tájékoztatást ígért. Ez a vezetés tájékoztatása szerint a társulati ülés után meg is történt.

 

Németh Kristóf a Borsnak így nyilatkozott: "Még mindig üzlettárs vagyok a Játékszínben, így drukkolnom kell az új vezetésnek, de nem titok, hogy nem értek egyet a változással. Az évadzáróra nem hogy nem hívtak el, megkértek, hogy ne menjek oda. Sajnálom, mert ott szerettem volna elköszönni a kollégáktól. Ezért nem hallottam a saját fülemmel, amit Benedek Miklós mondott, de természetesen elért hozzám a hír. Mit mondhatnék, egy ilyen kaliberű színész, egykori mesterem kiállására? Annyit üzenek neki, ami a Holt Költők Társaságában hangzik el, a szolidaritás gyönyörű sorait: "Ó, kapitány! Kapitányom!"

 

(MTI, Bors)

 

 

süti beállítások módosítása