Zsótér is tart workshopot a Thealteren

17. életévüket betöltött, közép- vagy felsőfokú művészeti képzésben résztvevő fiatalok jelentkezhetnek Magyarországról és a határon túlról. Mindkét kurzus  - workshop ill. kritikusműhely - kiindulópontja Shakespeare színháza, a hangsúlyok megteremtésében, a feldolgozásban szabad a tér.

 

A MASZK Egyesület működteti a sokáig egyetlen befogadó profilú vidéki intézményt a szegedi Régi Zsinagógában, ahol 1992 óta látnak vendégül színházi, táncszínházi produkciókat itthonról és külföldről, rendeznek filmes, képzőművészeti, zenei és irodalmi programokat. Az Alterra Kortárs Előadóművészeti Központ, azaz a Régi Zsinagóga a fő helyszíne az idén 26. alkalommal sorra kerülő, évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiváljuknak is. Az évek során tevékenységi körünk egyre bővült, többször teret adtak színész- és táncos kurzusoknak, workshopoknak is.

 

zsotersandor foto mti ujvarisandor

 

WORKSHOP

17. életévüket betöltött, közép- vagy felsőfokú művészeti képzésben résztvevő fiatalok jelentkezhetnek Magyarországról és a határon túlról, akiktől kíváncsiságot és odaadást várunk, és akikre – közönségünkkel együtt – mi is nagyon kíváncsiak vagyunk. Mindkét kurzus kiindulópontja Shakespeare színháza, a hangsúlyok megteremtésében, a feldolgozásban szabad a tér. A résztvevők számára lehetőség nyílik a szakmai fejlődésre és kapcsolatépítésre, szélesebb közönség előtt való megmutatkozásra.

 

Zsótér Sándor
A THEALTER kiemelt meghívottja, Kossuth-díjas színész, dramaturg, rendező, az SZFE színész tanszakának egyetemi docense. Először 2007-ben, az SZFE negyedéves színészhallgatóival színpadra állított K. mama című előadással volt a THEALTER vendége. Legutóbb 2013-ban, az ötödéves bábszínészekkel készített Brecht-adaptációját, A gömbfejűek és a csúcsfejűeket láthatta a szegedi közönség a III. THEALTER U21 plusz kisfesztiválon. Idén két rendezését, a Kecskeméti Katona József Színház - a POSZT fődíját és két színészi díjat elnyerő - Macska a forró bádogtetőn című előadását, valamint a Stúdió K Színház W.S. Othello című Shakespeare-adaptációját mutatjuk be a fesztiválon.


Téma: Shakespeare és Brecht párhuzamok

 

 

Soós Attila
Színész, koreográfus, rendező, 2014-ben végzett az SZFE fizikai színházi rendező-koreográfus szakán, Horváth Csaba és Lukáts Andor osztályában, a Trojka Színházi Társulás alapító-rendezője. 2013-ban a Jurányiban mutatta be Lenz című diplomamunkáját, ami nagy szakmai sikert aratott. 2014-ben két rendezése, a Lenz és a Cleansed képviselte Magyarországot Bukovinában, a Suceava International Festival for Theater Schools seregszemlén, ahol a Cleansedben nyújtott alakításáért Horkay Barnabás a zsűri különdíját kapta. A Cleansed, melyet a szegedi közönség tavaly májusban, az V. THEALTER U21 plusz kisfesztiválon láthatott, 2014-ben a belgrádi FIST (Festival Internacionalnog Studentskog Teatra) fesztiválon elnyerte mind a közönség-, mind a fődíjat. A Trojka a 26. THEALTER keretében mutatja be rendezésében Virginia Woolf Orlando című regényének színpadi adaptációját a MASZK Egyesület támogatásával.


Téma: „A ruha visel minket, vagy mi viseljük a ruhát?” (Ahogy tetszik – átöltözés, gender)

 

A workshopok időpontja: 2016. július 24-29. - bemutató: Régi Zsinagóga, 2016. július 29.

  

 soosattila foto atrium


KRITIKUSMŰHELY
A Blog jr kritikusműhelyre a színházi írás iránt érdeklődő és azt gyakorló fiatalok jelentkezését várják, akik szívesen vezetnének próbanaplót a workshopokon zajló munkáról, tudósítanának a fesztivál előadásairól és a szakmai beszélgetések értő és kíváncsi résztvevői lennének. A blog jr. szerkesztője, a junior bloggerek koordinátora Jászay Tamás, a Revizor kritikai portál szerkesztője. Az elmúlt év írásai itt olvashatók.

 

A kritikusműhely időpontja: 2016. július 22-30.

 

JELENTKEZÉS: július 6-ig a maszk@maszk.hu e-mail címen, egy rövid bemutatkozó levéllel.
A részvétel ingyenes, a résztvevőknek szükség esetén szállást (egyetemi kollégium háromágyas szobáiban), a workshopok résztvevőnek a fesztivál előadásaira kedvezményes szakmai belépőt biztosítanak.


A szervezők kérik, jelöljétek meg, melyik kurzusvezetővel szeretnétek dolgozni, írjátok meg, szükségetek van-e szállásra, és azt is, milyen méretű pólót hordtok (S, M, L)!

 

Maximális létszám: workshoponként 10 fő, blogjr kritikusműhely: 4 fő!

 

 

süti beállítások módosítása