Hoppál Péter: "Amikor hisztiznek, azzal nem tudok mit kezdeni"

A kultúráért felelős államtitkárt a Mandiner kérdezte. Lapszemle.

 

A Mandiner cikkéből:


"2014 júniusában átnéztük a lehetőségeinket és arra jutottunk, hogy miután az örökségvédelem, a Hauszmann-programmal, Nemzeti Várprogrammal stb. elment a Miniszterelnökséghez, az NKA pedig elketyeg a saját rendszerében, ezeken a területeken nem tudunk látványosat alkotni. Nálunk van viszont a teljes magyar közművelődés, a közgyűjteményi világ, a táncművészet, a zeneművészet, a színházművészet. Minden adott tehát, hogy a közönségnevelésre és a közösségépítésre helyezzük a hangsúlyt. Lépésről lépésre bővítettük is azóta a kulturális ágazat költségvetését és a kultúrára fordított állami forintokat" - mondta Hoppál Péter.

 

hoppal peter

Fotó: mandiner.hu

 

Az államtitkár hangsúlyozta,  jövőre "dupláznak", akkor már félmilliárd forint áll rendelkezésre a vidéki minőségi fesztiválok támogatására a minisztérium részéről. Arra a kérdésre, hogy az idei POSZT jobb volt-e, mint tavaly, Hoppál Péter így felelt: "Tavaly hiszti volt, toporzékolás, hogy vége a színházművészetnek, mert Vidnyánszky Attila díjat nyert. (...) Mi akkor is megadtuk a támogatást, amikor Alföldi Róbert nyert, akkor is átadtuk a díjat. Nekünk ennyi a szerepünk. Biztosítjuk a támogatást és hagyjuk, hogy a szakma megcsinálja a fesztivált. Amikor hisztiznek, azzal nem tudok mit kezdeni."

 

Arra a felvetésre, hogy nem szokott látványos konfliktusokba beleszaladni munka közben sem, még Fischer Iván és Tarlós István csörtéje idején sem exponálta magát, az államtitkár elmondta, feladatának tekinti, hogy minél több pénzt tudjon kiharcolni a minőségnek. "A Fesztiválzenekar magas minőségű, nemzetközileg elismert magyar együttes. Örülök, hogy két és félszeresére emeltük a támogatásukat 2010 óta. A milliárdos támogatás rendben van, hiszen nem gagyira ment – márpedig ez a fő szempont. Az persze nincs rendben, hogy a támogatott folyamatosan rossz színben tünteti fel azt a kormányt, amely a működési támogatását növeli. (...)  Sosem írtunk olyan záradékot a szerződésbe, hogy a főzeneigazgató úr a támogatásért cserébe nem becsmérelheti a polgári kormányzás eredményeit. Ettől függetlenül: nagyon nem elegáns, amit rendszeresen tesz. Még egy művésztől is elvárható lenne annyi objektivitás, hogy a 2010 előtti kormányzás a szakadék felé ment, most pedig egyre több dombot hódítunk meg. Persze pontosan attól szép a demokrácia, hogy mindenki elmondhatja a véleményét" - tette hozzá.

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása