Requiem - Mozart zenéjére alkotott koreográfiát Barta Dóra

Június elején mutatta be a Requiemet a Kecskeméti City Balett a Kelemen László Kamaraszínházban.

 

Az alkotók ajánlója:

 

A Requiem csodálatos zenéje, mely önmagáért beszél, az emberiség történetének legismertebb gyászmiséje; olyan zenemű, mely a mindenkori koreográfus látásmódjának és ihletettségének köszönhetően, sajátos nézőponttal tovább bővíthető.

 

 AWP8145


Barta Dóra rendező-koreográfus Mozart nagyívű zenéjén keresztül olyan történetet szeretne elmesélni, mely alapvető érzéseinkről beszél: „A Requiem kiválóan alkalmas arra, hogy olyasmiről beszélgessünk, melyről a hozzánk legközelebb állókkal is csak a legritkább esetben szoktunk. A történet azonban számomra nem csak a halálról szól. A születés, az élet csodája ugyanúgy megtalálható benne, mint az elmúlás; és számomra a Requiem a kettő közti időszakot is jelképezi.”


Barta Dóra Mozart zenéjét a gyász történeteként használja - azonban érdekes nézőpontból, egy kisfiú szemén át vizsgálja azt. A történetben megelevenedő alakok, a szülők, a rokonok, a barátok, sőt, maga a halál is sajátos módon viszonyul a gyászhoz, és az azt követő feldolgozáshoz. Az előadás érdekessége, hogy valóban igyekszik magáévá tenni ezt a gyermeki nézőpontot. A kisfiú szerető családjától körülvéve ismerkedik a világgal, melynek működését nem mindig érti; ezt az idegen hatást érzékelteti a rendezés azzal, hogy a kisfiút bábként jeleníti meg. Egy gyermek számára ugyanis a felnőttek világa ismeretlen terep – mint ahogy sokszor mi sem tudjuk, mi járhat az ő fejében.


A különböző művészeti ágak, a bábszínház, a zene és a tánc találkozása hozza létre ezt a személyes, újdonságként ható előadást; ahol közérthető, szívszorító történetben találkozik a reális és a transzcendens világ.

 

  AWP8460

 

W.A.MOZART: REQUIEM


Táncolják:
Nagy Nikolett
Domán Dalma
Szőllősi Krisztina
Bányai Mirjam Léna
Esterházy Fanni
Katonka Zoltán
Rónai András
Földesi Milán
Szóka Roland
Matkovics Norbert
a Kecskemét City Balett tagjai

 

Kisfiú: Ivanics Tamás

 

A Lux Aeterna Kőszegi Ákos tolmácsolásában hangzik el


Díszletkoncepció: Barta Dóra

Dramaturg: Németh Virág
Szcenika: Szabó Csaba

Jelmez: Kiss Julcsi
Fény, társkoreográfus: Katonka Zoltán
Rendezőasszisztens: Frigyesi Tünde

Rendező-koreográfus: Barta Dóra


Bemutató: 2016. június 2., Kelemen László Kamaraszínház

 

süti beállítások módosítása