"Az összefogás erejében hiszek" - Alföldi Róbert D. Tóth Krisztával utazott

Az összefogás erejében hisz, legyen szó társadalmi vagy szakmai ügyekről, felzaklatja ami körülötte történik, de nem szeretne ő lenni az örök hőbörgő, 2018 végéig be van táblázva munkával.

Most éppen Higgins professzorral barátkozik a Centrál Színházban. Alföldi Róbertet D. Tóth Kriszta vitte el a My Fair Lady egyik próbájára.

 

Az Elviszlek Magammal második évadának utolsó epizódjából kiderül, miért érintik meg jobban az itthoni történések Alföldi Róbertet, amikor külföldön van, mi készteti arra, hogy összeesküvés-elméleteket gyártson, hogyan élte meg az általa vezetett Nemzeti Színház sikereit és végnapjait és mit gondol a Színművészeti épületében uralkodó áldatlan állapotokról. DTK-nak mesélt arról is, hogyan tekint a róla kialakult „ikonikus figura” imidzsre és milyen érzés, amikor az emberek az utcán rámosolyognak, megsimogatják.

 

 alfoldi

 

Alföldi Róbert soha nem hallgatott arról mit gondol a világról és min változtatna benne, de úgy érzi, az utóbbi időben kisebbségben maradt a véleményével. "Nem gyávaságból hallgat el az ember, hanem mert elfárad. Meg a fene sem akar hőbörgő szerepkörben működni. Annak kéne történnie, hogy akik hasonlóképpen gondolkodnak, ne csak dumáljanak, hanem végre csináljunk valamit együtt, álljunk össze - de az összefogás ebben az országban semmilyen területen nem működik" - hangsúlyozta a rendező, aki azt is elárulta, nem vágyik arra, hogy külföldön éljen, és azt is normálisnak tartja, hogy itthon bizonyos köröknek problémái vannak a személyével. Sőt, amikor a Nemzeti Színházat vezette, egyfajta erőt is merített az őt érő támadásokból.


"A hülyeségek meg a marhaságok, engem egy idő után felspanoltak. Vártam, hogy kitalálnak-e valamit arra, hogyan lehet bennünket ellehetetleníteni, de ez nem sikerült" - fogalmazott.

 


Alföldi Róbert ma már nem vágyik arra, hogy mindenáron színházat vezessen, úgy érzi, a nevével fémjelzett Nemzeti Színház működése kvázi a csúcson ért véget. Bár lezárta azt a korszakot, azért maradt benne egyfajta űr.


"A Nemzetit durván és egyértelműen kinyírták, és így nagyon sok minden maradt bennünk, emiatt hiányzik… a társulat hiányzik, az a bizalom, erő, hit, az egyfelé húzás. Felzaklat, mikor beszélünk róla, de pozitív értelemben, mert már nagyon szépen lezártam ezt az időszakot, és fontos, bensőséges helyen őrzöm a lelkemben. Nem rokkantam bele, pedig sokan azt szerették volna…" - mesélte az alkotó.


Az Elviszlek magammal legutóbbi részében tisztázódott az is, hogy Alföldi nem tért vissza a Nemzetibe, csupán másfél órát töltött a színházban, ahol az Armel Operafesztivál egyik előadását rendezte.

 

 

süti beállítások módosítása