Mária Evangéliuma - Országszerte látható Müller Péterék rockoperája

Nyáron országszerte látható Müller Péter, Tolcsvay László és Müller Péter Sziámi rockoperája, a Mária Evangéliuma. Az előadás koreográfusa Krámer György, rendezője Vándorfi László, a címszerepet Füredi Nikolett alakítja.

 

Az ősbemutató 1991-ben a Madách Színházban volt, Nagy Viktor rendezésében. Ugyanabban az évben a Szegedi Szabadtéri Játékokon is színre került.
A mű oratórikus változatát a szentendrei Szent Péter-Pál Templomban és az Egri Bazilikában mutatták be még 2010-ben, Sáfár Mónika, Sasvári Sándor, Tolcsvay László, Tóth József valamint a Rotunda Énekegyüttes és szólistái előadásában Tóthné Mózer Annamária vezényletével.

 

SAM 0604

Fotó: veszpremkukac.hu

 

Tolcsvay László zeneszerő az Origónak pár éve arról mesélt, hogy egy dalt írni olykor nehezebb, mint három felvonásos darabot komponálni.

“(...) Az utóbbinál hosszabb idő van arra, hogy kibontsak valamit, míg egy dalnál mindjárt az első pillanatban meg kell ragadjam az emberek figyelmét. Éppen ezért én slágert rendelésre nem tudok írni, mert az teljesen kiszámíthatatlan, hogy mit hogyan fogad a közönség. Ami a színpadi műveket illeti, ott a zene szolgálja a történetet, a karaktereket, szabadon képzelődhetek. Például a Mária evangéliuma rockopera egy átkomponált, és a zene által vezetett mű.”

 

A nyugat-európai musicaelekről pedig egy korábbi riportban úgy fogalmazott: “Van egy általános musicalhangzás a nyugat-európai és angolszász világban, amit megnézek, meghallgatok és jól is szórakozok rajta, de abszolút nem követem. Olyan "kötelező" zenei hangzás világ kezd lenni, mint a filmzenék, és nem nagyon tudom megkülönböztetni őket egymástól. Ez nem értékítélet akar lenni, nagyon örülök annak, hogy ilyen fantasztikus dolgok születnek, de a korábbi musicalek sokkal eredetibbek voltak. Az is igaz, hogy nehéz jó témát találni, pedig az nagyon fontos (...)”

 

 

A Mária Evangéliumáról:

 

A gazdag zenei világ, a kiváló szövegek, a hatalom és a hatalom mögötti erők játékait, a tömeghangulat fordulékonyságát is felmutatják az előadásban, hol a szakralitás, hol az abszurd eszközeivel. Igazi összművészeti produkcióra törekednek: a magas szintű énektudás, a színészi játék, a kortárs táncszínházi jelenetek egységére. A produkcióban a Varidance Társulat 10 táncosa, a többi szerepben a Pannon Várszínház teljes társulata lép színre. Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi rockoperájában a bibliai alaptörténeten túl lehetőség mutatkozik a nő sokat vitatott szerepének értelmezésére, sokrétű kibontására.

 

 

Előadás időpontok:
ALSÓÖRSI AMFITEÁTRUM - Alsóörs
augusztus 6. (szombat) 20:30
HANGVILLA - Veszprém
július 6. (szerda) 20:00

KÁLMÁN IMRE SZABADTÉRI SZÍNPAD - Siófok
július 23. (szombat) 21:00
július 25. (hétfő) 21:00
LELLEI SZABADTÉRI SZÍNPAD - Balatonlelle
július 8. (péntek) 20:00
július 11. (hétfő) 20:00

 

 

 

süti beállítások módosítása