Megújult a párizsi operaház híres "fényöve"

Több évig tartó adománygyűjtés és az azt követő restaurálási munkák révén megújult a párizsi operaház híres "fényöve".

   

A Garnier Opera épületét kívülről megvilágító, fényövnek nevezett lámpaoszlopok és az azokon elhelyezett szobrok felújítását mintegy kilencszáz  magánadományozó összesen csaknem 1,8 millió euróval támogatta - közölte az intézmény.
    

Tájékoztatásuk szerint az összefogás eredményeként a fényöv mintegy hatvan olyan eleme újulhatott meg, amely azóta nem volt restaurálva, hogy 1875-ben elkészült az épület.


Garnier Opera

    

Az intézmény 2013-ban fordult a nyilvánossághoz, hogy segítséget kérjen a felújításhoz. A munkálatok első szakasza 2014-ben ért véget, a második kedden.
    

Különösen a céges adományozók vették ki a részüket a 22 lámpaoszlop, a két kandeláber, a 22 kariatida és a 14 oszlop felújításának támogatásából. A lámpaoszlopok helyreállítása például darabonként 15 ezer euróba került, a szobrokkal díszített oszlopok restaurálása viszont 150 ezer euróra rúgott. 
    

Az egy-egy elem helyreállításának teljes összegét vállaló adományozók nevét emléktábla örökíti meg. Az egyik kariatidát például egy olyan pár "fogadta örökbe", amely lánya születése alkalmából állta az adott oszlop felújítását.
    

A Párizsi Opera először indított adományozói kampányt, de más francia állami intézmények már kértek anyagi támogatást a nagyközönségtől egy-egy projekthez. A párizsi Növénykert 2009-ben például a padjaihoz, a versailles-i kastély pedig egy 1999-es vihar után 10 ezer fa újratelepítéséhez indított adományozói kampányt. A Nemzeti Könyvtár vagy a Louvre múzeuma nagyobb értékű könyvek vagy műtárgyak megvételét rendszeresen adományokból fedezi.

süti beállítások módosítása