Vattacukrot is esznek repülés közben - Belga légtornász formáció a Zsolnay Fényfesztiválon

3 nap alatt 150 ingyenes programmal - köztük Natalie Imbruglia és Buika koncertjével - várja péntektől a közönséget Zsolnay Fényfesztivál, amelyet első alkalommal rendeznek meg Pécsett.

    

A fesztivál idején a belváros 24 helyszínét médiaművészek szemkápráztató alkotásai díszítik majd - írta közleményében a szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft..
    

Éjjelente "felragyog" a Barbakán, a Sétatér, a Janus Pannonius utca, a Széchenyi tér, a Színház tér, a Jókai tér és a Király utca több pontja is. Statikus és mobil fényinstallációkat, hagyományos épületvetítéseket, klasszikus és modern fényélményeket is láthatnak a résztvevők.
    

A ZSÖK szerint a fesztivál csúcspontja a Zsolnay Light Art 3D nemzetközi fényfestő verseny döntője lesz, amelyre érkeztek alkotók Mexikóból, Chiléből, Lengyelországból és Franciaországból is.
    

A művészek péntek és szombat este a pécsi székesegyház épületét megfestve mutatják be produkcióikat, amelyek különlegessége, hogy a bazilika oldalhajója mellett annak tornyaira is vetítenek.

 

A közönség szórakoztatásáról - mások mellett - a máltai Tribali és az amerikai Brooklyn Gypsies koncertje is gondoskodik.  
    

A ZSÖK arra is felhívta a figyelmet, hogy a fesztivál két kiemelt fellépőjének koncertje is ingyenessé vált: Natalie Imbruglia és Buika előadását is belépődíj nélkül élvezhetik a fesztiválozók. 
    

Ugyanakkor az azoknak otthont adó Dóm tér korlátozott befogadóképessége miatt érdemes regisztrálni a két nagykoncertre, amit csütörtök éjfélig a www.fenyfesztival.hu oldalon lehet megtenni.
    

A koncerthelyszínek közelében Pécs kétezer éves történelmét megidéző nagyszabású felvonulást és divatshow-t is rendeznek.

 

teatertol

    

A fényfesztivál úgynevezett cirkuszi helyszínén, a Széchenyi téren péntek este a Theater Tol nevű, 18 fős belga utcaszínházi-légtornász formáció előadását láthatják az érdeklődők. A bemutatón egy 60 tonnás daru emeli magasba a szereplőket.

 

A belga Theater Tol lélegzetelállító produkciójának legfontosabb motívuma a könnyedség és az öröm. Az előadás, a Corazón de angeles egy esküvőről szól, egy frigyről, melyben a szerelmespár felfalja egymást, táncol, repül és még vattacukrot is eszik. Szeretik egymást és igen jó társaság veszi őket körül: zenészek és a tündérmesék teremtményei. Az újdonsült házaspár nagy meglepetése az angyalok: oltalmazók, álmodozók, bölcsek. Manapság a mi kultúránkban a menyasszony egy csokor virággal vonul oltárhoz. Eredetileg ez egy maréknyi erős fűszernövény volt, ami arra szolgált, hogy elűzze a rossz szellemeket a házasságtól. Az Angyalok szívében a menyasszony nem rosszat elűző csokrot kap, hanem angyalokat, melyek megőrzik a jót. 

A Theater Tol egy antwerpeni nemzetközi zenés színházi társulat. A társulat olyan előadásokat hoz létre, mely szavak helyett inkább elsősorban képekkel, játékkal és zenével hoz létre erős atmoszférát. A Theater Tol egy rendezőből, egy jelmeztervezőből, egy dramaturgból, hang- és fénytechnikusokból, zeneszerzőkből, videó-szerkesztőkből, produkciós vezetőkből és színészekből áll. A társulat nem játszik hagyományos színházi terekben, hanem a szokatlan helyszíneket preferálja: elhagyott gyárépület, park, piactér, strand vagy akár egy folyópart. Bemutatkoztak már Belgiumban, Hollandiában, Spanyolországban, Görögországban, Németországban, Izraelben, Svájcban, Angliában, Norvégiában, Portugáliában, de felléptek már Szingapúrban, Indiában, Costa Ricán, Lengyelországban, Horvátországban, Franciaországban és Kanadában is. Legyen nyár vagy tél, előadásaikat mindig szabadtéren tartják. 

süti beállítások módosítása