Vígjáték a kifizetetlen számlákról - Budapesten Novák Eszter Buborékok előadása

Ahatármenti Partiumból jön a Városmajori Színházi Szemle záró darabja.

Valódi önzéstörténet Csiky Gergely Buborékok című színműve. A főhős házaspár vitathatatlanul jót akar gyerekeinek, de ezt esztelen költekezéssel igyekszik kinyilvánítani. Finoman adagolt társadalomkritika az adósságokról, a kifizetetlen számlákról, a pénzzel szeretés ártalmairól szóló előadás. A százharminc évvel ezelőtt született vígjátékot július 2-án, a nagyváradi Szigligeti Színház hozza el a Városmajori Színházi Szemle zárásaként, Novák Eszter, az erdélyi társulat magyarországi művészeti vezetője rendezésében.

 

 

– Mi az a Buborékokban, ami annyira népszerűvé tette az utóbbi időben, hogy szinte évente bemutatják valamelyik magyar – vagy ez esetben határon túli magyar – színházban?

 

Novák Eszter: A Buborékok igazi társulati színdarab, sok egyformán jó szerep van benne. De nem hiszem, hogy sok más darabnál népszerűbb volna. Számos olyan színpadi mű van, amit évről-évre játszanak.

 

– Önnek miért esett erre a színműre a választása? Gondolom, nem csak a vásárlásmánia, az esztelen költekezés, és az adósságspirál miatt, amelybe a pénzszórás következtében bele lehet kerülni. A fejük tetejére állt családi viszonyok izgatták? Az urizálás? Az érdekbarátkozás? Vagy a mindent átszövő korrupció?

 

Novák Eszter: Mindez együtt. De talán az elvakultság érdekelt benne legjobban. És szeretem volna a nagyváradi évadot magyar vígjátékkal kezdeni. Nagyon jól illett a társulatnak is.

 

buborekok2

 

– Mennyire „restaurálták” Csiky Gergely darabját?

 

Novák Eszter: Dramaturgként Kárpáti Péterrel régóta dolgozunk együtt. Kialakult módszerünk van arra, hogyan lehet úgy frissíteni egy szöveget, hogy amit eredetileg szeretünk benne, az ne csorbuljon, mégis a mai fül számára is közeli szöveg legyen. Azt hiszem, ez most is sikerült.

 

– Csendben pattannak szét Nagyváradon a buborékok?

 

Novák Eszter: Így is, úgy is. Ha jól megy az előadás, akkor a nézők nevetése közben.

 

buborekok

 

– Tavaly ősszel lett a nagyváradi Szigligeti Színház művészeti vezetője. Ha visszatekint az első évadára: ilyennek képzelte?

 

Novák Eszter: Igen. Jó sok munka lett, sok előadásra büszke vagyok. Remélem, ugyanilyen lendülettel folytatjuk jövőre is.

 

– Mennyire kell ott, magyarlakta területen a helyi adottságokra figyelni, és milyen mértékben szükséges akár a repertoáralakítást, akár a témák feldolgozását tekintve Magyarországra kikacsintani?

 

Novák Eszter: Bonyolult kérdés. De azért elsősorban a nagyváradi és Bihar megyei közönségre kell gondolni. Az ott élő magyar lakosság igényeire. És persze nem utolsósorban a társulat szakmai fejlődésére. 

 

buborekok1

 

– Hogy szervezi az életét, hogy ott is jelen legyen, meg itt is, ahol a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói várnak magára?

 

Novák Eszter: Nem volt könnyű ez az év, mindig azt éreztem, hogy többet kellene Nagyváradon lennem. De ezt lehetett tudni előre, így vállaltam el. Azért igyekeztem a fontos pillanatokban mindig ott lenni, ahol a leginkább kellett.

 

Bővebb információ és online jegyvásárlás itt!

 

Szerző: Mátraházi Zsuzsa

 

 

 

 

süti beállítások módosítása