Danis Lídia: "Ünnepként éltem meg a pécsi Tartuffe előadást"

8 éve szerepelt legutóbb a POSZT versenyprogramjában Danis Lídia, akkor ő lett a legjobb 30 év alatti színésznő, idén pedig a Tartuffe-ben Dorine megformálásáért a női mellékszerep díját hozta el.

Dais Lídia, a vígszínházi évek után a Szegedi Nemzeti Színházhoz, majd a Crespo Rodrigo vezetésével alakuló tatabányai Jászai Mari Színházhoz szerződött. A Szikszai Rémusz rendezte Tartuffe-fel idén a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramjában szerepelt, a zsűri pedig a legjobb női mellékszerep díját adta neki a cselédlány karakterének életre hívásáért.

 

danislidia

 

Danis Lídia a Magyar Időknek arról beszélt, mit jelentett számára élete első díjazása. „Meghatározó volt pályám kezdetén az Eszenyi Enikő rendezésében született, Az ünnep című előadás, David Eldrige darabja. Nagyon kis szerepet játszottam, Pia alakját, de elmondhatatlanul jó volt a közös munka Eszenyi Enikővel. Annyira mellékes figurának tűnt a pincérnő alakja, hogy lehetetlennek tartottam, hogy ezért díjazzanak” – emlékezett a művésznő, aki arról is beszélt, hogy izgulós típus.

 

„Idén imádkoztam a jóistenhez, hogy amikor a POSZT-on vagyunk, ne reszkessek, és szerencsére meghallgatott, mert ez a félelem, átalakult pozitív érzéssé. Ünnepként éltem meg, hogy ez a friss társulat már itt lehet a versenyben, és ennek minden percét szerettem volna kiélvezni. Úgy érzem, nyolcvan százalékon sikerült teljesítenem. A végén a túláradó szeretet, amit a szakmából kaptam, »gyanús« volt. Közben a többi szereplőnek is nagyon drukkoltam, és igazság szerint valami közös díjra számítottam. Tartottam attól, hogy mivel nagyon korán lement a darab a szemlén, elfelejtik és nem díjazzák majd. Amikor péntek éjszaka felhívtak a díj hírével, pont azt álmodtam, hogy a Tartuffe-öt játszom” – mesélte a színésznő

 

Két éve Crespo invitálta a tatabányai színházba, a megkeresést csodaként élte meg. „Bennem egy útkeresés van. Nekem az a fontos, hogy egy kertben füvet nyírjak és virágokat locsoljak, nem vágyom arra, hogy minden este ezer ember előtt játsszam, ráadásul ezt a Vígszínházban korábban megéltem. Olyan fantasztikus műhelymunka zajlik nálunk, hogy nem érzem azt, bármit is elvesztettem. Kiemelkedő rendezőkkel dolgozhatok együtt: mások mellett Szikszai Rémusszal, Rába Rolanddal, Guelmino Sándorral” – számolt be Danis Lídia.

 

A teljes cikket itt olvashatja.

süti beállítások módosítása