Kiss Csaba Sirály-játékának ősbemutatójára készül a tatabányai színház

A Jászai Mari Színház október 8-ára tervezi Kiss Csaba Nappalok és éjszakák című sirály-játékának ősbemutatóját, az olvasópróbát június 29-én tartották a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

TREPLJOV Hosszú történet ez, doktor úr.

DORN Hát csak röviden.

TREPLJOV Megszökött hazulról és összeállt Trigorinnal. Ezt tudja?

DORN Tudom.

TREPLJOV Gyermeke is volt, de meghalt. Trigorin elhidegült tőle, és visszatért régi szerelmeihez. Egyébként sosem hagyta el a régieket sem, de amilyen jellemtelen, kimódolta, hogy itt is legyen, meg ott is…

DORN És a színház?

(Csehov: Sirály, Makai Imre fordítása)

 

Chekhov Seagull

 

A darabot Kiss Csaba a Jászai Mari Színház felkérésére írta, az alapötlet szerint Csehov Sirály című színjátékának azon két évéről, mely az eredeti történetben a harmadik és a negyedik felvonás között telik el, s amelyről Csehov negyedik felvonásbeli szövegből mindössze ennyi tudható:

 

Crespo Rodrigo, a színház igazgatója az olvasópróbán elmondta: „Úgy gondolom, a Nappalok és éjszakák különleges kalandra hívja majd a nézőket, de minket színészeket is. Nagyon ritkán adódik lehetőség egy színház életében arra, hogy ilyen típusú feladatra vállalkozzon. 2015-ben mutattuk be Rába Roland rendezésében Sirály avagy 80 kilo szerelem című előadásunkat, ami számomra egyértelművé tette, a Sirály nem csupán a megszokott Csehov figurákról, hangulatokról és az elvágyódásról mesél, legalább ilyen hangsúlyosan szerelmes darab. Ennek kapcsán merült fel, vajon mi lehet ennek a szerelmi szálnak, a Csehov által meg nem írt két évnek a története? A Nappalok és éjszakák szövegkönyvét olvasva biztos vagyok benne, az eredeti történet kiegészítése nagyon izgalmas munka lesz. Kiss Csaba pedig nem csak a darab szerzőjeként, hanem az előadás rendezőjeként is bemutatkozik majd a Jászaiban.”

 

Nappalok es ejszakak JMSZ utanerzes

 

A Nappalok és éjszakák októberi ősbemutatóján Györgyi Annát, Crespo Rodrigót, Trokán Annát, Mikola Gergőt, Kardos Róbertet és Danis Lídiát láthatja a közönség a főbb szerepekben.

 

 

 

süti beállítások módosítása