Alföldi rendezése lett a legjobb produkció az idei Armelen

Az énekesek tavalyi versengését és kiválasztását követően a fesztivál idén is öt produkcióval (összesen nyolc operával) várta a kalandvágyó opera- és színházrajongókat a Thália Színházban és a Nemzeti Színházban.

A legjobb produkció a Senza Sangué lett, a legjobb énekesnek járó díjat Adriana Bignagni Lesca kapta a zsűri döntése szerint.

 

Legjobb eloadas Armel

A legjobb produkció díját Eötvös Péter operája kapta Alföldi rendezésében

Az Opéra d’Avignon Eötvös Péter új egyfelvonásosával, A Senza Sangué-val, valamint Bartók Kékszakállújával indította a fesztivált. Ezt az Armel régi, visszatérő partnerének a Theatre Biel Solothurn operitája, Ástor Piazzolla María de Buenos Aires-e követte. A Teatro Verdi di Pisa Edgar Allan Poe novellákból átírt szürreális egyfelvonásosait (A furcsa véletlenek angyala, Árulkodó szív) maga a szerző, Bruno Coli vezényelte. A Szerb Nemzeti Opera társulata három, korunk elvárásaihoz igazodó és XXI. századi emberi kapcsolataink legszembetűnőbb problémáit feszegető ‘instant operával’ érkezett (Gian Carlo Menotti: A telefon, Samuel Barber: Lapjárás, Paul Hindemith: Oda és vissza). A Fesztivált a Zeneakadémia produkciója, az Elégia ifjú szeremesekért (Hans Werner Henze) Magyarországi premierje zárta.


Az eredmények kihirdetésére és a Legjobb Produkció és Legjobb Énekes díjak július 3-án délelőtt került sor, a Thália Stúdiójában.

 

A fesztivál tradíciója szerint nemzetközi zsűri figyelte és értékelte a versenyszerepekben fellépő operaénekesek énekesi-színészi teljesítményét, ők feleltek ugyanis a Legjobb Produkció kiválasztásán túl a Legjobb Előadónak járó díj odaítéléséért is. A zsűri tagjai: José Correira, az ARTE Concert programigazgatója, Annilese Mikskimmon, a Dán Nemzeti Opera igazgatója és művészeti vezetője, Kjell Englund, a svéd Norrlands Operan művészeti vezetője és ügyvezető igazgatója, Guy Coolen, a Music Theatre Transparant (Belgium) főigazgatója és művészeti vezetője.

 

 Legjobb Enekes Armel

Adriana Bignagni Lesca a legjobb énekesnek járó díjjal

 

Legjobb Produkció – Armel Opera Festival 2016:
Eötvös Péter: Senza Sangue – Rendező: Alföldi Róbert
Az avignoni Grand Opera produkciója

Alföldi Róbert rendező az Armel Opera Festival történetében kiemelkedő művészi teljesítményéért eddig háromszor kapta meg a Legjobb Előadás díját, és háromszor a Közönség-díjat. Az idei elismerés azért is különleges és fontos a rendező számára, mert Eötvös Péter zeneszerzővel dolgozhatott, aki bízott benne. A nemeztközi zsűri elnöke hangsúlyozta, hogy a Senza Sangue csodálatos zeneiségének és letisztult rendezésének összangja egyértelművé tette számukra a produkció díjazását. A Legjobb Előadás meghívást kapott Londonba, a Hackney Empire Színházba, 2017. októberére.

 

Legjobb Énekes - Armel Opera Festival 2016:

Adriana Bignagni Lesca
Bruno Coli: The Angel of the Odd
A pisai Verdi Színház porodukciója

A gaboni származású, Franciaországban élő énekesnő teljesítménnyét a zsűri érzelmekben és árnyalatokban gazdag technikai tudását és kimagasló színészi képességeit emelte ki.

A Legjobb Énekes díja 6000 Euro.

 

Kulondij Armel

Különdíj az Elégia ifjú szerelmesekért alkotóinak

 

Az Armel Opera Festival zsűrije idén Különdíjjal jutalmazta a Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatóinak előadását, az Elégia ifjú szerelmesekért című produkciót, Almási-Tóth András rendezésében, Vajda Gergely vezényletével. Indokolásukban a kimagasló zenei teljesítményt, a szereplők expresszív kifejezés módját, valamint azt emelték ki, hogy a Zeneakadémia vállalkozott először Magyarországon a szerző, Hans Werner Henze művének bemutatására.


A közönségkedvenc produkcióra az operák élő közvetítését és további fél éven át való elérhetőségét az Arte Concert oldalán szavazhatnak a nézők augusztus 10-ig. A szavazás eredmyényét a Sziget Fesztivál zárónapján, augusztus 16-án jelentik be, ekkor kerül átadásra az Arte Közönségdíj.

 

 

Fotók: Armel Operafesztivál

 

 

süti beállítások módosítása