Bemutató dömping a Proton Színházban - Kibővült a repertoár

Még soha nem volt annyi premierje a Proton Színháznak, mint az idei évadban.                                               

Latszatelet foto Rev Marcell web2

 

A 2015/16-os évadban az új előadások játszották a főszerepet a Proton Színház életében: 2015 októberben volt a CAFe Budapesttel és az Óbudai Danubia Zenekarral koprodukcióban létrehozott, Mundruczó Kornél rendezte Schubert Winterreise dalciklusára épülő installáció premierje, melyet 2016-ban a FILC – Fischer Iván Lakásszínháza tűzött műsorára. Egy hónappal később, novemberben, Franz Kafka elbeszéléséből készült A fegyencgyarmaton című projektet mutatták be a marseille-i MuCEM múzeumban.

 

Több, mint másfél éves előkészülés után került sor a Látszatélet, a Proton Színház legújabb, nyolc partnerrel nemzetközi koprodukcióban készült előadásának premierjére: 2016 áprilisában tartották a magyarországi, májusban pedig a világbemutatót a Bécsi Ünnepi Heteken, amit egy németországi bemutató követett a Theater Oberhausenben. A legnagyobb osztrák és német lapok egyaránt méltató kritikákat közöltek, a közönség pedig mindkét helyen tapsviharral jutalmazta a színdarabot. A Látszatélet ősszel folyatatja útját: Wiesbaden, Drezda, Berlin és Lille után december 8-10. között érkezik majd vissza Budapestre, a Trafó Kortárs Művészetek Házába.

 

A jeg3 foto Balint Daniel web

 

A színház több darabja is százon túli előadásszámot ért meg: A jég már a 115.-et, a Frankenstein-terv pedig a 125.-et tudhatja maga mögött. Az utóbbi novemberben az athéni Transitions Central Europe fesztiválon is vendégszerepelt, Budapesten pedig legközelebb 2016. szeptember 17-18-án lesz látható szintén a Trafó műsorán, egy újabb, eldugott, külső helyszínen. A szeptember 17-i előadás a Színházak Éjszakája programsorozat része lesz, így további meglepetések is várhatók!

 

Nem csak a társulat előadásai, de az anyagi feltételeket megteremtő ügyvezető is kiemelkedő meghívásnak tett eleget májusban. Büki Dóra is vendége volt a berlini Theatertreffen-nek olyan nagy szaktekintélyek mellett, mint Mark Ball, a londoni The LIFT Festival művészeti vezetője, Antonio Araujo, a brazil MITsp - Mostra Internacional de Teatro igazgatója és Carmen Romero, a chilei SANTIAGO A MIL igazgatója. A világ különböző tájairól érkező 20 fős csoport a berlini Theatertreffen műsora mellett előadások, kerekasztalbeszélgetések és workshopok során ismerkedhetett meg a német színházi stuktúrával, német alkotókkal, a német kultúrális intézmények és követségek működésével. Emellett minden meghívott vendég bemutatta az általa veztett intézményt, annak finanszírozási, működési és strukturális sajátosságait.

 

MonoriLili web

 

A Proton Színház 2015-16-ban A jég, a Frankenstein-terv, a Szégyen, a Demencia, az Utolsó, az 1 link, a Winterreise, A fegyencgyarmaton és a Látszatélet című előadásait tartotta műsoron. Ezek a budapesti helyszínek mellett 6 ország 9 városában 55 előadást értek meg: jártak Szingapúrban, Athénban, Lille-ben, Marseille-ben, Frankfurtban, Tatabányán, Pécsen, Bécsben és Oberhausenben.

 

A jövő évadra a 9 darabból álló repertoár, illetve a fesztivál meghívások mozgalmas és színes programot ígérnek. Az ősz folyamán a Nehéz istennek lenni a pilseni Nemzetközi Színházi Fesztiválra látogat, a Szégyen Lille és Frankfurt után újra itthon, a Trafó Kortárs Művészetek Házában – ahol október 20-án az 1 link is műsorra kerül –, a Demencia pedig egy minszki vendégjátékot követően ismét a Vígszínházban lesz majd látható.

 

 

 

süti beállítások módosítása