"Tartást ad szereplőinek" - Tamási-művel indul a Gyulai Várszínház évada

Tamási Áron egy kevésbé ismert művét, a Zöld ág című kisregényt viszi színre Zongota címmel a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház a Gyulai Várszínház 53. évadának első bemutatójaként hétfőn.

 

Gedeon József, a várszínház igazgatója a produkciót beharangozó pénteki gyulai sajtótájékoztatón elmondta: Tamási Áron halálának 50. évfordulója alkalmából egy "jubileumi darab" megrendezésére kérte fel a fiatal orosz származású rendezőt, Sardar Tagirovskyt, aki idén a Magyar Színházak XXVIII. Kisvárdai Fesztiválján elnyerte a legjobb rendezőnek járó díjat.

 

sardar

Sardar Tagirovsky (fotó: Eöri Szabó Zsolt)

 

A marosvásárhelyi egyetemen negyedéves rendező hallgató elmondta: kicsit megijedt, amikor megtudta, hogy Tamási Áron-darabot kell rendeznie a sepsiszentgyörgyi társulattal, ugyanis nagyon nagy felelősségnek tartja színre vinni a színház névadójának munkáit. Eredetileg az erdélyi író több művéből válogattak volna, ám Sényi Fanni dramaturg rábukkant a Zöld ág című kisregényre, és végül emellett tették le a voksot - árulta el a rendező.

 

Sényi Fanni hangsúlyozta: véleménye szerint ez Tamási Áron "legtermészetközelibb" műve, és ez olyan tartást ad a szereplőknek, amely a városi emberekben nincs meg.

 

zongota

 

Sardar Tagirovsky szerint a Zongota-völgy "a vágyak völgyét, a paradicsomi idillt" testesíti meg. Mint hozzátette, mindig is közel állt hozzá az idealizmus keresése, a történetre mint "elvakult paradicsomkeresésre" tekint.


Nemes Levente, a darab egyik főszereplője szerint a történet a boldogság és az élet értelmének kereséséről, az igazság és a valóság összeegyeztethetőségéről szól.


A darabot, amelyben közreműködik az erdélyi Háromszék Néptáncegyüttes is, a július 4-i bemutató után még egyszer, 5-én játsszák.

 

gyulai

 

Mint Gedeon József elmondta, az évad első napján, hétfőn kiállítás nyílik Fodor István csíkszeredai fotóművész alkotásaiból Erdélyi pillanatok címmel, este pedig a hagyományos három ágyúdörrenéssel veszi a színház birtokába a 600 éves téglavárat és környékét.


A Gyulai Várszínházban a Zongotán kívül még két bemutatóra készülnek a hathetes szezon alatt. Július 13-án ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében adják elő Shakespeare III. Richárd című drámáját, a főbb szerepekben Trill Zsolttal, Eszenyi Enikővel és Hegedűs D. Gézával. A harmadik bemutatót pedig augusztus 5-én tartják: Vajda Katalin olasz reneszánsz komédiák nyomán készült zenés vígjátékát, az Anconai szerelmeseket Lendvai Zoltán viszi színre a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal közösen.

 

Színház.hu, MTI

 

 

süti beállítások módosítása