A hármas határ vonzásában - Nyakó Béla a kisvárdai fesztiválról

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza igazgatóját a Pesti Műsor kérdezte.

 

A Pesti Műsor cikkéből:


"A Várszínházi Estéken arra törekszünk, hogy inkább csak szórakoztató zenés darabokat és a gyerekeknek mesejátékokat hívjunk. A Várfürdőbe nagyon sok turista jön, a hármas határ környékén igen sokan kirándulnak, és a musicalekkel, zenés darabokkal, az ExperiDance táncprodukciójával nekik is tudunk alternatívát nyújtani" - hangsúlyozta Nyakó Béla. Hozzátette, a kisvárdai közönség most is lát komoly darabokat a fesztiválon, de más rétegek irányába is próbálnak nyitni, kicsit populárisabbak lenni.

 

kisvarda 


A kérdésre, mik voltak a válogatás fő szempontjai a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján, Nyakó Béla így felelt: "Ugyanaz, mint az elmúlt években, hogy mindenhonnan az évad legjobb előadását próbáltuk elhozni. De ez már lehet, hogy ismétléssel jár, mert ha mondjuk Marosvásárhelyen van egy nagyon jó előadás, azt lehet, hogy elviszik a POSZT-ra is és a Tháliába a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjére, és lehet, hogy hozzánk is az kerül. A színházak viszont szeretnék, hogyha nem csak egy produkciójukat mutathatnák meg az adott évadban Magyarországon. Mi azonban változatlanul a legjobbat szeretnénk hozni. Bár vannak, akik örülnek annak, hogy ha van egy kiemelkedő előadásuk, akkor mindenütt azzal lehetnek jelen."

 

Arra a felvetésre, hogy miért fontos ez a fesztivál Kisvárdának, Nyakó Béla elmondta, mert hagyomány, ráadásul a hármas határ ölelésében helyezkedik el Kisvárda, itt a határon túlra átnyúló gyökerek még jobban érződnek. "Majdnem minden második családban van valakinek ismerőse, rokona, barátja, aki a határon túl él. És ez a fesztivál erősíti ezeket a szálakat" - tette hozzá.


A fesztiváligazgató terveiről is beszámolt. "Kevesebb előadást tartanék, szűkíteném a versenyprogramot, ebbe maximum 10-12 produkciót tennék be, a színházak művészeit pedig abból a pénzből, amit ezen spórolni lehet, megpróbálnám több napra itt tartani. Azért a különböző színházakból folyamatosan itt tartózkodhat öt-hét fő a fesztiválon, ha akar, erre biztosítjuk a lehetőséget. Csak az a baj, hogy eleve úgy lövik be maguknak, hogy játszanak Kisvárdán, rögtön hazamennek, és akkor már jöhet a szabadság. Én viszont örülnék, ha a találkozó jelleg jobban dominálna" - fogalmazott.

 

A teljes interjú a Pesti Műsorban olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása