7 országban 33 ezer ember előtt lépett fel a Győri Balett

A társulat által előadott műveket több mint 33 ezren látták itthon és külföldön.

 

Kiss János, a társulat vezetője kiemelte: a Győri Balett 37. évadában hét országban léptek fel, Ausztriában, Csehországban, Lengyelországban, Németországban, Olaszországban, Romániában és Szlovákiában.


A 12. Magyar Táncfesztiválon hatvan produkciót láthatott a közönség, 130 külföldi és 529 magyar fellépővel. A fesztivál belépős programjait 4700 néző, míg a szabadtéri, ingyenes előadásokat a becslések szerint további ötezer néző láthatta.

 

 gyori balett


A tervek szerint a következő évadban a társulat repertoárján marad a Ne bánts!, a Carmina Burana és a Bolero, valamint megemlékeznek Kodály Zoltán halálának ötvenedik évfordulójáról is. A gyermekdarabok közül a Szegény Dzsoni és Árnika címűt láthatja majd a közönség.


A következő évadot a Vámos György koreográfiájával újragondolt Rómeó és Júlia című kétfelvonásos balettelőadással indítják. A darab az 1920-as években játszódik.


Kiss János beszélt arról is, hogy az idei évadban minősítették a táncosokat és a társulatot is, továbbá folynak a tárgyalások a győri Széchenyi István Egyetem vezetésével is, mert várhatóan jövőre, vagy 2018-tól táncművészetet is fognak oktatni a felsőoktatási intézményben.


Az idei évad utolsó előadása Tokajban lesz július 16-án, a Bolero és a Carmina Burana című darabokat adják majd elő.

 

gyori dij

Fotó: Győri Balett


A társulati ülésen átadták a Győri Balett örökös tagja kitüntető címet, amelyet ezúttal Kara Zsuzsanna kapott. 15 éves törzsgárda jutalomban részesült Hardi Beatrix, Varga Ágnes és Sebestyén Bálint, 25 éves törzsgárda tag lett Ströck Barbara. További törzsgárda jutalomban részesült Vidos Tibor műszaki vezető, Hécz Péter fővilágosító és Förhécz Attila díszítő. Magántáncosi státuszt kapott Berzéki Melinda és Alexey Dolbilov.

 

Színház.hu, MTI

 

 

süti beállítások módosítása