A cseh kritika szerint Hajduék mozija egy kidolgozott filmes ékszer

Karlovy Vary érti a magyar alkotókat - állapította meg a Hospodárské Noviny című tekintélyes cseh napilap, amely hétfői kiadásában terjedelmes elemzésben értékeli a nyugat-csehországi fürdővárosban szombaton lezárult 51. nemzetközi filmfesztivált.

    13613275 1093481344024614 4833414942178236978 o

 

A filmszemle versenykategóriájának fődíját, a Kristályglóbuszt Hajdu Szabolcs filmje, az Ernelláék Farkaséknál című magyar alkotás nyerte.
    

Tomás Stejskal filmkritikus, az írás szerzője emlékeztetett arra, hogy Pálfi György Szabadesése három éve a rendezésért kapott díjat, míg egy évvel később Szász János A nagy füzet című alkotása a versenykategória fődíját kapta Karlovy Varyban.
    

"Az idén azonban más a helyzet" - szögezi le a szerző, aki szerint a Szabadesés neves alkotó műve volt, de színvonalában jelentősen elmaradt a rendező korábbi alkotásaitól, A nagy füzet pedig egy "figyelemreméltó, de kissé anakronisztikus dráma" volt.
    

"Ezektől eltérően az Ernelláék Farkaséknál egy kidolgozott filmes ékszer, amely teljes mértékben cáfolta azt a gyanút, hogy a legjobb alkotók az utóbbi időben csak gyengébb műveiket viszik Karlovy Varyba" - állapította meg a cseh filmkritikus.     

 

Tomás Stejskal úgy vélte, hogy Hajdu Szabolcs, aki 2006-ban már szerzett egy elismerést Karlovy Varyban, az Ernelláék Farkaséknál című filmmel eddigi legjobb alkotását készítette el.
    

Mint fogalmazott, ilyen filmet már régen lehetett látni a nemzetközi filmszemle versenykategóriájában. Az Ernelláék Farkaséknál a cannes-i filmfesztiválon is megállná a helyét, nem vallana szégyent - zárta eszmefuttatását a szerző.     

 

Kilenc nap alatt 200 filmet vetítettek le Karlovy Varyban, amelyek közül 21 világpremier és 25 nemzetközi bemutató volt. A filmeket több mint 135 ezer néző tekintette meg.     

 

A filmszemle költségvetése 135 millió korona (másfél milliárd forint) volt. A cseh állam 30 millió koronával támogatta a fesztivált, Karlovy Vary városa és a régió nyolc-nyolc millióval, míg a többit a fesztivál partnerei és támogatói adták össze.      

süti beállítások módosítása