Egyszerre operaház és nemzeti könyvtár - Új koplexum nyílt Athénban

Ultramodern operaházzal és nemzeti könyvtárral gazdagodott a görög főváros.

A Renzo Piano olasz sztárépítész tervezte épületeket Athén tengerparti elővárosában adták át, egy más intézményeket is magába foglaló hatalmas "kulturális parkban". 

    

A 600 millió eurós (190 milliárd forint), 20 hektáron elterülő kulturális beruházást a Sztavrosz Niarkhosz néhai görög hajómágnás családja által létrehozott alapítvány finanszírozta. A telket az állam bocsátotta az alapítvány rendelkezésére, a rajta épült kulturális intézményeket a kormány működteti. 
    

A parkot uraló új athéni operaházban 400 néző fér el egyszerre. A kétmillió kötet befogadására képes új nemzeti könyvtárban nyer elhelyezést 700 ezer, jelenleg állami raktárakban heverő könyv.
    

operae

 

Az átadást nagyszabású kulturális rendezvényekkel ünneplik a hétvégén, majd a park újra bezár, hogy régi belvárosi épületükből odaköltözhessenek az új intézmények. 
    

Renzo Piano azt mondta, hogy az általa tervezett napfényes épületek, amelyek egy tengerbe ömlő csatorna mentén állnak, "a Mediterráneum költői karakterét idézik". "A szépségre mindenkinek szüksége van, különösen a nehéz pillanatokban" - jelentette ki az építész. 
    

Az új kulturális park célja reményt nyújtani a válság sújtotta országnak - mondta a pénteki avatón Andreasz Drakopulosz, az alapítvány társelnöke.
    

A teljesen 2017-re elkészülő komplexum létesítményeit az állam fogja működtetni, de ha jól gazdálkodik, az alapítvány is segíteni fog - mondta a társelnök, célozva a más állami projektek megvalósulását kísérő problémákra. 
    

Az 1996-ban életre hívott alapítvány eddig 300 millió euróval segítette civil szervezetek azon tevékenységét, amely a 2010-ben kitört válság következményeinek enyhítésére irányul.

süti beállítások módosítása