A német állam finanszírozza Daniel Barenboim zeneakadémiáját

A német szövetségi állam átveszi a Daniel Barenboim világhírű karmester és zongorista által alapított, fiatal közel-keleti muzsikusok számára létrehozott berlini zeneakadémia finanszírozását. 

    Daniel Barenboim

 

"Ezzel Németország hozzá kíván járulni a közel-keleti békefolyamatok előmozdításához" - jelentette be Monika Grütters kulturális miniszter.
    

A fenntartási költségekre az akadémia 2017-től 5,5 millió eurót kap évente az államtól, 2019-től pedig évi 7 millió eurót. 
    

A Barenboim-Said Akademie ősszel nyitja meg kapuit. Barenboim az akadémia korábbi bejárásakor "utópisztikus kísérletnek" nevezte az oktatóközpont kialakítását. Az államilag elismert zeneiskola Barenboim és Edward Said (1935-2003) amerikai-palesztin irodalomtudós nevét viseli.
    

Barenboim és Said 1999-ben alapították meg a West-Eastern Divan Orchestra nevű zenekart arab és izraeli muzsikusokból. Ennek mintájára a berlini zeneakadémián a fiatal zenészek a közös zenéléssel teremtik meg egymás megértésének alapjait. A diákok a hangszertanulás mellett bölcsészettudományi képzést is kapnak. Az ősszel kezdődő szemeszterben 30 tanulóval indul az oktatás, a 2018/2019-es tanévben pedig már akár 90 diák is tanulhat a főiskolán.
    

A Berlini Állami Operaház egy volt raktárépületében alakították ki az intézményt, ahol a diákok hároméves hangszeres, zenetudományi és filozófiai stúdiumokat végezhetnek. Az átalakítás 33,7 millió eurós (10,5 milliárd forintos) költségéből 20 millió eurót a német állam finanszírozott, a többit adományokból gyűjtötték össze. 
    

A terveket Frank Gehry kanadai-amerikai építész készítette. Az akadémia látványos központi része a 620 fő befogadására képes koncertterem.

süti beállítások módosítása