Irány Szeged! - Zsótér Sándor a 26. Thealter díszvendége

Az idén 26. alkalommal jelentkezik a THEALTER, Magyarország legrégebbi, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválja, a hazai színházi élet egyik legrangosabb, európai viszonylatban is jegyzett összművészeti eseménye.

Az Európai Fesztivál Szövetség EFFE-minősítését elnyert művészeti fesztivál július 22-30. között várja Szegeden a színházkedvelőket, díszvendége Zsótér Sándor. 

 

Sajtótájékoztatót tartottak    

 

Balog József, a szervező MASZK Egyesület elnöke a programot bemutató hétfői sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Zsótér Sándor a hazai kulturális életnek a kőszínházi és az alternatív színházi világot összekötő személyiségei közé tartozik. Ezt tükrözi a fesztiválon szereplő két rendezései is: a Katona József Színház - a POSZT fődíját és két színészi díját elnyerő - Macska a forró bádogtetőn című előadása és a Stúdió K Színház társulatával színpadra állított W. S. Othello - néger mór című Shakespeare-adaptációja.
    

Zsótér Sándor színészként is látható lesz Az aranjuezi szép napok című Peter Handke-darabban, melyet Szilágyi Bálint, a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves bábrendező szakos hallgatója fordított és állított színpadra - közölte a szervező.
    

A fesztivál hagyományos programja a hazai és határon túli felsőfokú művészeti oktatásban résztvevő hallgatók számára szervezett tréningkurzus, melyet idén Zsótér Sándor mellett Soós Attila, a Trojka Színházi Társulás alapító-rendezője tart. William Shakespeare halálának 400. évfordulójához kapcsolódva a kurzus címe: Ahogy tetszik?!, a bő egy hét alatt születő produkciókat a fesztivál utolsó előtti napján, július 29-én láthatja a közönség.
     

A Thealter programjában több premier is szerepel, ezekről alább olvashat.

 

THEALTER2016 plakat kicsi

 

Jön a 26. THEALTER Fesztivál! - A szervezők közleménye

 

(...) Fiatal alkotók, a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves bábrendező szakos hallgatói mutatkoznak be az Ugródeszka programsorozatban július 28. és 30-a között a Kövér Béla Bábszínházban. Sündör és Niru segítségével a hangok és a fények világába kalauzolja el a 4-8 éves korosztályt Varsányi Péter, a Grimm testvérek kevéssé ismert Szemenszedett meséjét Markó Róbert adaptálta bábszínpadra. Lázár Helga A szörnyeteg kisasszony című magyar népmese alapján készítette el Gyásztánc című, felnőtteknek szóló bábelőadását, Szilágyi Bálint Daniel Kehlmann novellájából adaptálta bábszínpadra ugyancsak felnőtteknek szóló, Rosalie elmegy meghalni című produkcióját. A Macskaherceg kilencedik életéről a Maszkaron Társulat fiatal színészeivel Szenteczki Zita készített felnőttmesét. A Manna Produkció gondozásában létrejött előadások csak Szegeden láthatóak egy csokorban.

 

Hosszú évek óta készülnek előadások kifejezetten a fesztiválra, illetve rendszeresen hozunk létre koprodukciós előadásokat hazai és határon túli magyar alkotókkal. Az idei fesztiválon is több ilyen produkciót láthat a közönség.

 

A THEALTER nyitó napján, július 22-én mutatjuk be a Régi Zsinagógában az Egy őrült naplója című előadást. Gogol „pétervári elbeszélését” Czímer József fordítása alapján Bodó Viktor állítja színpadra, az előadás a Katona József Színház, az Orlai Produkciós Iroda, a FÜGE és a MASZK Egyesület koprodukciójában készül. A történet főszereplőjét, a realitásérzékét a szemünk láttára elvesztő, vagy már eleve labilis valóságérzékelésű hivatalnokot Keresztes Tamás, a Katona József Színház színésze játssza, az előadás másik fontos „szereplője” a színész által tervezett díszlet, valamint az atmoszférát megteremtő loop lesz, amelynek segítségével élőben születik meg az előadás zenéje. Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? – erről is szól Gogol 1834-ben játszódó története, és a kérdés most, 2016-ban is ugyanolyan aktuális.

 

Július 26-án, a Régi Zsinagógában lesz látható Virginia Woolf Orlando című regényének színpadi változata, Soós Attila rendezésében, Petrik Andreával a főszerepben. Az ugyancsak a MASZK Egyesület támogatásával készülő adaptáció arra tesz kísérletet, hogy a művet izgalmas és feszült drámává alakítsa a fizikai színház eszköztárára építve.

 

A szegedi alkotókat képviseli a fesztiválon a Homo Ludens Project és a MASZK Egyesület együttműködésében az elmúlt évben bemutatott Borbély Szilárd-adaptáció, az Akár Akárki, valamint a Barboncás Társulat legújabb, felnőtteknek szóló bemutatója, az UN-DEAD című bábprodukció. A fesztivál nulladik napján, július 21-én a Grand Caféban immár a *huszonegyedik variációt láthatja a közönség a Metanoia Artopédia nagy visszhangot keltő JÉG-DOKTRINÁK – variációk a náci retorikára című előadásából.

 

A hazai független színházi előadások közül eljön Szegedre a Forte Társulat-Trafó Kortárs Művészetek Háza A te országod című előadása, amelyért Horváth Csaba a legjobb rendezés díját nyerte el az idei POSZT versenyprogramjában. Első alkalommal lesz látható a fővároson kívül Pintér Béla és Társulata Fácántánc című új produkciója, valamint itt lesz a Mentőcsónak Egység Szociopoly című interaktív színházi társasjátéka, amely a VIII. ASSTEJ Kaposvári Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén elnyerte a legjobb ifjúsági színházi előadásnak ítélt Üveghegy-díjat. Bemutatkozik a Stereo Akt fiatal alkotócsapata a különleges Etikett avagy A tökéletes ember című előadással és visszatér a Testodüsszeia című kalandtúra és érintésterápia. A Kisszínházban lesz látható a Grotesque Gymnastics IV. em. 14. című, cirkuszi elemekkel fűszerezett groteszk táncgimnasztikája.

 

A belgrádi Bitef Színház Urbán András rendezésében állította színpadra Az Antikrisztus rövid története című produkciót, Kolozsvárról pedig a GroundFloor Group csapata érkezik, akik Sinkó Ferenc és Leta Popescu rendezésében mutatják be a Parallel című, Uniter-díjas előadást.

A fesztivál hagyományainak megfelelően vendégszerepel ajándékprogrammal a szegedi Csillag Börtön Dankó Pista fesztiválján – ezúttal fiatal szegedi táncosok, a Kamakiri Dance Company Montage című produkciójával, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium csapata pedig idén is a Klauzál téren szórakoztatja a nagyérdeműt az Ahogy nekünk tetszik…  című utcaszínházi előadással.

 

A fesztivált a Tünet Együttes Sóvirág avagy a létezés eufóriája című produkciója zárja a Régi Zsinagógában.

 

A szakmai programok részeként Jászay Tamás és Proics Lilla vezetésével naponta összeül a kritikus szekció, a tréningkurzusokon zajló munkáról, valamint az előadásokról idén is fiatal színházi újságírók, a blog jr. kritikusműhely résztvevői tudósítanak. A hagyományokhoz híven lesz naponta frissülő THEALTER-blog és folytatódik a THEALTER Híradó sorozata.

 

A THEALTER plakátját idén is Baráth Ferenc grafikusművész tervezte. A programsorozat fő helyszíne ebben az évben is a Régi Zsinagóga és a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínháza lesz, de a város számos pontján találkozhatnak a fesztivál programjaival a szegediek és a Dél-Alföld központjába látogatók.

 

További részletes információ:

MASZK Egyesület (Szeged) * THEALTER-infovonal: +36 30 5908887 * maszk@maszk.hu

www.thealter.hu * www.facebook.com/thealter

 

A részletes programról a fesztivál honlapján: www.thealter.hu, valamint a Facebookon: www.facebook.com/thealter tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

 Forrás: Színház.hu, Thealter, MTI

 

süti beállítások módosítása