"A Bolsoj nem lesz az, mint ami volt" - Bemutatkozott az új balettigazgató

A botrányok és konfliktusok időszaka után visszatérne a gyökerekhez a moszkvai Nagyszínház új balettigazgatója, Mahar Vazijev - számolt be tartalmi partnerünk, a Fidelio.

 

„Azt szeretném, hogy az embereknek újra a klasszikus balett jusson eszébe a Bolsoj szó hallatán, nem pedig a botrányok” - mondta Vazijev az orosz újságíróknak egy közelmúltban tartott sajtótájékoztatón.


Az 54 éves Vazijev első évadára készül a balettszínházban, miután elhagyta korábbi pozícióját, a Milánói Scala balettigazgatói székét azért, hogy visszatérjen hazájába. Az olasz operaház csak a moszkvai Nagyszínház közleményéből tudta meg, hogy a Bolsoj új művészeti vezetőjévé szegődött Vazijev.

 

vazijev 


Az egykori táncos, aki a rivális társulatnál , a szentpétervári Marinszkij Színházban tizenhárom évig volt balettigazgató, szeretné feloldani azokat a belső feszültségeket, amelyek Filin vezetése alatt keletkeztek. 2013-ban ugyanis odáig fajult a moszkvai balettszínház táncosai közötti rivalizálás, hogy savval támadták meg Szergej Filint.


Miután idén lejárt Filin szerződése, az igazgató Vladimir Urin úgy döntött, nem hosszabbítja meg annak szerződését. Vazijev az elődje által megtervezett repertoárt örökölte a következő évad első felére, azonban szándékában áll a fiatal, feltörekvő táncosokat testhez álló szerepekkel segíteni karrierjükön, ahogy még a Marinszkij Színházban is tette ezt. 2017-től pedig visszahozna régi, nagy sikerű műveket a repertoárba, köztük Jurij Grigorovics koreográfiáit.

 

"A nagy elődök már nincsenek köztünk, de tiszteletben kell tartanunk őket és éltetnünk az általuk felhalmozott értékeket” - mondta Vazijev. A kérdést, hogy mit gondol elődje, Filin munkásságáról, diplomatikusan kikerülte, és csak annyit mondott: „Egy dolog biztos: a Bolsoj nem lesz az, mint ami volt”.

 

Forrás: fidelio.hu

 

 

 

süti beállítások módosítása