Agrármérnökből színidirektor - Jaroslav Dóczy vezeti a nyitrai színházat

Jaroslav Dóczy, a néhai Jozef Dóczy színészlegenda fia lesz a nyitrai Andrej Bagar Színház igazgatója. Az új direktor mezőgazdasági főiskolát végzett, évekig a regionális N rádio igazgatója volt, jelenleg a Konstantin Egyetem Médiaközpontját vezeti. A színházhoz soha nem volt köze, a megyei képviselő-testület mégis megszavazta a kinevezését - számolt be az Új Szó.

 

Az első pályázatot Svätozár Sprušanský, a színház dramaturgja nyerte, ám nem kapott elég szavazatot a helyi képviselőktől. Az Új Szó információi szerint a teátrum alkalmazottai lobbiztak a megyei képviselőknél, hogy ne nevezzék ki Sprušanskýt. Végül a megyeelnök új pályázatot írt ki, amelyre az addigi jelöltek mellett a színház volt igazgatója, Ján Greššo is jelentkezett, holott tizenöt év után önként mondott le a posztról.


A második fordulóban öten pályáztak a színidirektori posztra: Svetozár Sprušanský, Ján Greššo, Dušan Nevín, az intézmény egykori PR-menedzsere, Michal Spišák rendező és Jaroslav Dóczy. Az öttagú pályázati bizottságot Dóczy győzte meg, de nem tudni, mivel, mert az ott elhangzottakról a tagok nem akarnak nyilatkozni.

 

 andrej bagar divadlo nitra

 

Ján Greššo, aki tagja a megyei közgyűlésnek, az új igazgató kinevezéséről szóló szavazás előtt éles hangú felszólalásban bírálta a választást. A pályázati bizottságot politikai bizottságnak nevezte, mert tagjai megyei képviselők és megyei fenntartású kulturális intézmények igazgatói voltak. Független szakember egy sem, pedig a törvény szerint az öt fő a minimális létszám, több tagja is lehet a jelölteket elbíráló testületnek.

 

Ketten közülük - Miloš Zaujec és Martin Nemky - kikérték maguknak a gyanúsítást, hogy politikai döntést hoztak, azt mondták, senkitől semmilyen utasítást nem kaptak. Arról azonban, hogy miért épp Jaroslav Dóczyra esett a választásuk, még a képviselőtestület előtt sem akartak beszámolni. Azt a kérdést sem kommentálták, hogy ha az új igazgatót annyira alkalmasnak tartják, akkor az első pályázaton miért nem kapott egyetlen szavazatot sem.


Jaroslav Dóczy július 15-től lesz az Andrej Bagar Színház igazgatója, de a következő évad repertoárját még Ján Greššo készítette elő. Svätozár Sprušanský egyelőre nem akart nyilatkozni arról, marad-e a színházban.

 

Forrás: ujszo.com

 

süti beállítások módosítása