Így szerettek ők - Irodalmi koncert-színház a Városmajorin

Irodalmi koncert-színház ősbemutatóját tartják július 20-án a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A Nyáry Krisztián Így szerettek ők című kötete alapján készült produkció előadói: Nagy-Kálózy Eszter, Gryllus Dorka, Rudolf Péter és Simon Kornél.

így szerettek ok 

 

Nyáry Krisztián Így szerettek ők címmel megjelent irodalmi szerelmes könyvei az elmúlt évek legnagyobb könyvsikerének számítanak. Mindkét kötet negyven magyar író, illetve művész híres-hírhedt szerelmi történeteinek kevésbé ismert vagy elfeledett részleteire irányítja a figyelmet. A képes etűdök az érzelmeket és eseményeket feldolgozó művek mellett eredeti dokumentumok – levelek, naplórészletek, fényképek – segítségével hozzák közelebb a szereplőket az olvasóhoz.

 

A romantika jegyében megrendezett Budapesti Nyári Fesztivál új produkciója jelentős magyar írók különleges párkapcsolati történeteit álmodja színpadra félig szcenírozott formában Nagy-Kálózy Eszter, Gryllus Dorka, Rudolf Péter és Simon Kornél tolmácsolásában, megzenésített versek élő zenei kíséretével, vetítéssel.

 

 rudolfpeter nagykalozy edervera

Fotó: Éder Vera

 

A zenés irodalmi időutazás során, amelynek házigazdája maga a szerző, Nyáry Krisztián, olyan írók magánéletébe nyerhetünk bepillantást, mint Babits Mihály, Szabó Lőrinc, Ady Endre, Heltai Jenő, József Attila vagy Weöres Sándor. A szépirodalmi szövegek, személyes dokumentumok és a Kaláka népszerű zenéi által megelevenedő történetek az érzelmek titokzatos világába kalauzolnak bennünket, megmutatva a szerelem sokféle arcát.

 

Nyáry Krisztián elmondta, hogy a kétfelvonásos produkcióban a 19-20. század magyar költői jelennek meg: Csokonai Vitéz Mihály a legrégebbi, Weöres Sándor, Nagy László a legújabb, közte Arany Jánostól József Attilán keresztül, Szabó Lőrincig sok nagy irodalmi szerelmet megidéz az előadás, amelyet a zene és a színészek játéka mellett archív fotók vetítése is gazdagít.


A szerző arról is beszélt, hogy a Kaláka negyven éves történetében szinte nincs olyan jelentős magyar költő, akinek ne zenésítették volna meg több versét is, úgyhogy az előadás szerkesztésnél inkább arról kellett dönteni, hogy mitől váljanak meg ezúttal.

 

 gryllusdorka simonkornel edervera

Fotó: Éder Vera


Jóval hosszabb műsor vagy akár több rész is kikerekedhetett volna az anyagból, de tömöríteni kellett, így végül összeállt a mindannyiunk által legjobbnak talált válogatás - mondta az előadásról, amelyben a költőket és szerelmeket megidéző szövegek és dalok félig szcenírozott formában hangzanak el.
Hozzátette: a szerkesztés további szempontja volt, hogy szerepeljenek vidámabb és szomorúbb történetek is, hiszen emberi sorsokat mesélnek el, tehát lesznek az előadásban megrázó, de önfeledt, vicces pillanatok is. Az összeállításban elhangzanak a zenekar ismertebb számai és olyanok is, amelyeket talán néhány évtizeddel ezelőtt játszottak, és azóta kevésbé vesznek elő.


"Nagyon élveztük a próbafolyamatot" - mondta Nyáry Krisztián, hozzátéve, hogy jól egymásra tudott hangolódni a három fél: a Kaláka, a színészek és ő mint szerző, aki egyfajta mesélőként, játékmesterként jelenik meg a színpadon, bevezeti a történeteket, elmondja a háttérösszefüggéseket.


A produkció zenéit jegyző Kaláka, amelynek tagja - Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Radványi Balázs - élőben kíséri az előadást. A díszletet Szolga István, a jelmezt Dőry Virág tervezte.


A Szabad Tér Színház a produkcióból a Budapesti Nyári Fesztivál keretében két előadást tervez - mondta a szerző, aki jelenleg magyar festők szerelmei életéről ír könyvet.

 

 Nyary

Fotó: Éder Vera

 

 

Nyáry Krisztián – Kaláka:

Így szerettek ők

irodalmi koncert-színház

 

Előadók:

Nagy-Kálózy Eszter
Rudolf Péter
Gryllus Dorka
Simon Kornél

 

Közreműködik: Nyáry Krisztián és a Kaláka

 

Az együttes tagjai:

Becze Gábor/ Gryllus Dániel / Gryllus Vilmos / Radványi Balázs

 

Szerző: Nyáry Krisztián
Zeneszerző: Kaláka
Díszlettervező: Szolga István
Jelmeztervező: Dőry Virág
Vetítés: Hoffmann Tamás
Dramaturg: Hevesi Judit
Asszisztens: Tóth-Gábor Anna
Produkciós munkatárs: Vermes Laura
Producer: Bán Teodóra

Rendező: Kőváry Katalin

 

A Szabad Tér Színház produkciója.

 

ŐSBEMUTATÓ:

2016. július 20. (szerda) és július 25. (hétfő) 20 óra

Városmajori Szabadtéri Színpad

 

süti beállítások módosítása