Elhunyt Dimitri, a híres svájci bohóc

Váratlanul elhunyt Dimitri, a híres svájci bohóc és pantomimművész. 

    dimitri

 

A 80 éves cirkusz- és színházművész kedd este, rövid rosszullét után halt meg. Vasárnap este még fellépett egy szabadtéri előadáson. 
    

Dimitri Jakob Müller - Werner Jakob Müller szobrász- és építőművész fia - a svájci Asconában született és nőtt fel, először fazekasságot, de aztán akrobatikát, táncot, zenét és színjátszást tanult, eleinte Párizsban lépett fel. Knie nevű cirkuszával az 1970-es években többször is világturnéra indult.


dimitrie    

Hat évtizedes pályafutása alatt Dimitri egy külön világot, egy egész bohóc- és pantomimművészeti birodalmat hozott létre a Locarno melletti Verscio faluban. 

    

1970-ben színházat (Teatro Dimitri), 1975-ben színiiskolát (Scuola di Teatro Dimitri), 1978-ban pedig saját társulatot (Compagnia Teatro Dimitri) alapított, amelynek személyesen koreografálta csaknem minden előadását. Mozgás- és színházművészeti főiskolája tavaly óta akadémiaként működik. 2000-ben megalapította a Nevettetés Múzeumát (Museo del Comico), 75. születésnapjára pedig a Bohócok Parkját (Parco del Clown).

 


dimitri    

Tavaly szeptemberben, 80. születésnapján azt mondta, hogy tervei között szerepel egy Mohammed Soudani svájci-algériai rendezővel közös film.
    

Dimitri színiiskolája részt vett a színházi egyetemek februári miskolci találkozóján is.

 

 

 

süti beállítások módosítása