Meghalt a világ legidősebb aktív színésze

Elhunyt Radu Beligan, a román színházművészet egyik kiemelkedő alakja.

Szerdán 97 esztendős korában halt meg Radu Beligan, a román színház- és filmművészet egyik legendás alakja, aki 2013-ban a világ legidősebb aktív színészeként került be a Guinness-rekordok könyvébe.

    

Corina Suteu román kulturális miniszter méltatása szerint Radu Beligan halálával eltűnt egy generáció, amely nagy hatással volt a román színházművészetre.
    

Beligan szívroham következtében halt meg szerdán a déli órákban - közölte egy orvos a bukaresti Elias kórházból, ahol múlt hét óta kezelték.
    

A színész áprilisban lépett utoljára színpadra egy román darabban. A további szereplésről meggyengült hangja miatt kellett lemondania.


Radu Beligan

    

A legidősebb aktív színész címét Beligan három éve Jean Anouilh Az egoista című darabjával ünnepelte, amelynek főszerepében 330. alkalommal lépett színpadra Bukarestben. A rekordot a Guinness is hivatalosan elismerte, bár a legendás orosz színész, a 101 éves Vlagyimir Zelgyin még mindig játszik.
        

Beligan egy hónappal az első világháború befejezése után, 1918 decemberében született egy kelet-romániai faluban. Apja színész volt, görög édesanyja franciául tanította és arra ösztönözte, hogy minél többet olvasson. A harmincas években jogi és filozófiai tanulmányokat folytatott, majd a bukaresti zenei és előadóművészeti akadémián tanult. 1937-ben a Bűn és bűnhődés színpadi változatában debütált. A közönség megszerette zengő hangját, karakteres vonásait és metsző tekintetét. 
    

Nyolcvan darabban, harminc filmben és számos televíziós produkcióban szerepelt majdnem nyolc évtizedes pályafutása alatt. 1969 és 1990 között a bukaresti Nemzeti Színház igazgatója volt. Rendezett és esszéket is írt, valamint francia, angol és olasz színműveket ültetett át román nyelvre. Tanított a Bukaresti Dráma és Filmintézetben (1950-1965), és elnöke, majd tiszteletbeli elnöke volt a Nemzetközi Színházi Intézetnek. A Román Akadémia szintén tiszteletbeli tagjának választotta munkássága elismeréseként.
    

Számos román és nemzetközi kulturális elismerésben részesült, 2002-ben a francia Becsületrend tiszti fokozatát is megkapta. Románia legismertebb színészeként portréját postai bélyeg is megörökítette, amelyet 2006-ban adtak ki.
    

Pályatársai közül sokan úgy emlékeznek rá, mint aki segítette karrierjüket. "Óriási veszteség a román kulturális életben, ma valami véget ért a román színház történetében" - jelentette ki Dan Puric színész-pantomimművész.

süti beállítások módosítása