Halálos tavasz - Lengyel Tamással és Törőcsik Franciskával a Városmajorban

A Halálos tavasz című előadás július 29-én és 30-án ismét látható a Városmajori Szabadtéri Színpadon; a Budapesti Nyári Fesztivál keretében. A főszerepekben Lengyel Tamás, Törőcsik Franciska, Györgyi Anna és Ullmann Mónika látható, a darabot Hidvégi Nóra állította színpadra.

 

Egy fiatalember története pörög le előttünk attól a pillanattól kezdve, hogy elhatározza, feleségül vesz egy lányt, akibe pechére bele is szeret. A lány viszont máshoz megy hozzá, ezért a férfi öngyilkos lesz egy szállodai szobában. De hogy jutott el idáig, mi történt vele? Szerelmi csalódás pusztán? Vagy mégsem?

 

halalos tavasz 01

Fotók: Szabad Tér Színház

 

A Szabad Tér Színház 2015-ben bemutatott produkciója országos turné után tér vissza a Városmajorba. Zilahy Lajos hatalmas sikert aratott első, 1922-ben megjelent - és betiltott - regényét 1939-ben filmesítették meg Karády Katalin és Jávor Pál főszereplésével - Zilahy maga írta a forgatókönyvet is -, és annak idején egy amatőr filmváltozat is készült a műből.


A regény színpadi adaptációját Garai Judit írta, aki olyan belső monológok formájában eleveníti fel a főszereplő, Iván személyes emlékeit, amelyek a darab bizonyos pontjain segítenek megérteni a férfi tragédiáját.

 

Egy fiatal alkotócsapat és neves színészek arra vállalkoztak, hogy az érzelmek fontosságáról beszéljenek egy olyan korban, amikor az nem divat. A népszerű múlt századi történetet mai színházi eszközökkel szólaltatják meg a Városmajori Szabadtéri Színpadra készülő új adaptációban, a lélek bonyolult rajzát kutatva.

 

A47A7582

 

"2014-ben olvastam a regényt, amely, valljuk be, nem egy tökéletes irodalmi alkotás, de ennek ellenére beleláttam nagyon sok mindent. Arra gondoltam, hogy pontosan így élünk ma is, ahogyan a húszas években megírta Zilahy Lajos a Halálos tavaszban. Nagyon is aktuális a regény. Állandó munkatársammal, Garai Judit dramaturggal elindult egy közös gondolkodás a szövegkönyv megírása előtt. Mindig ezt csináljuk. Vagy én, vagy ő talál egy szöveget, és elindul a gondolat, a mélyére ásunk a történetnek. Mindig úgy olvasunk, hogy már tudjuk, ezt meg kell csinálni. Ha nagyon beleszeretek egy szövegbe, akkor egyből azon kattog az agyam, hogyan tudna megszólalni színpadon. Soha nem úgy olvasok, hogy ne ugorjon be róla valami, egy kép, egy gondolat. Az is érdekelt a regény kapcsán, hogy hol van az a pont, amikor azt mondja egy férfi, most már vége. Első hallásra közhelyes, hogy egy nő miatt lesz öngyilkos a főszereplő, de ő ennyit bírt el. Iván fel akart kapaszkodni a társadalmi ranglétrán, azért választotta ezt a nőt, mert előkelő családból származik. Nem volt elég, ahol tart, még magasabbra akart jutni. Mindenkinek megvan a helye, és ha ezt nem tudjuk elfogadni, tragédiába csaphat át az életünk" - mesélte Hidvégi Nóra rendező a Librariusnak.

 

A47A7363

  

Zilahy Lajos:

Halálos tavasz

színmű, 16 éven felülieknek

 

A színpadi változatot írta: Garai Judit

 

Dr. Egry Iván: Lengyel Tamás
Józsa: Ullmann Mónika
Anya: Györgyi Anna
Edit: Törőcsik Franciska
Csokonai: Kádas József
Margit: Sipos Vera
Prímás: Gazda Bence

Díszlet- és látványtervező: Klimó Péter
Jelmeztervező: Juristovszky Sosa
Videó és vizuális dramaturgia: Balogh Balázs
Fénytervező: Vida Zoltán
Zeneszerző: Nyitrai László
Koreográfus: Sipos Vera
Dramaturg: Garai Judit
Rendezőasszisztens: Tóth-Gábor Anna
Súgó: Deme Zsófia
Producer: Bán Teodóra

Rendező: Hidvégi Nóra

 

2016. július 29. (péntek) és július 30. (szombat), 20 óra

Városmajori Szabadtéri Színpad

 

 

süti beállítások módosítása