Fogvatartottak lépnek színre Dunaújvárosban - Szép Ernő darabbal érkeznek

A Pálhalmai Büntetésvégrehajtási Intézet fogvatartottainak előadására kerül sor július 29-én, a Bartók Kamaraszínházban

2013-ban a Bartók Kamaraszínház adott otthont a Magyarországon első alkalommal megrendezett Börtönszínházak Országos Találkozójának. Idén, augusztus 12-én a fesztivált ismét megrendezik, a helyszín ezúttal Budapest, a József Attila Színház.

 

ADY 5868

 

 

Az előválogatókat követően hat BV intézet színjátszó csapata, köztük a pálhalmai intézet csoportja került be az országos döntő versenyprogramjába. A büntetés-végrehajtás egyik legfontosabb feladata, hogy a bűnelkövetők személyiségét olybá formálja, hogy szabadulásukat követően tartózkodjanak újabb bűncselekmények elkövetésétől.

 

"A drámapedagógia - mint személyiségfejlesztő módszer - már számtalan helyen bizonyította létjogosultságát, nincs ez másként a börtönökben sem" - vallja a rendezvény fontosságáról Balázs Péter ezredes úr, a Pálhalmai BV Intézet parancsnoka. "Lehet, hogy sokan azt gondolják, egy ilyen találkozó felesleges luxus, de mi minden olyan dolgot támogatunk, ami az elítéltek reszocializációját segíti. A legfontosabb célkitűzésünk, hogy az ember önmagától akarjon tanulni, fejlődni. Márpedig az elítéltek a színjátszás során toleranciát tanulnak, s a közösség ereje személyiségfejlődést indíthat el. Nem csak az agresszív viselkedést lehet így kezelni, az alkalmazkodási képességekkel nehezen birkózókra is pozitívan hat" - vélekedik a parancsnok.

 

"Fontos, hogy a civil társadalom is megtudja, milyen munka folyik a börtönökben, hogy lássa: komoly szellemi tevékenység van abban, hogy az elítéltek pszichéjét, éntudatát megváltoztassuk, jó irányba állítsuk. Ne feledjük, ezek az emberek előbb-utóbb visszamennek a társadalomba, és nem mindegy, milyen állapotban engedjük őket vissza. Reméljük, az ilyen rendezvények során az előítéletek valamennyire csökkennek" - teszi hozzá.

 

ADY 5908

 

A Bartók Kamaraszínház és a pálhalmai intézet között az elmúlt évek alatt komoly szakmai együttműködés jött létre. A teátrum lehetőséget biztosított a fogvatartottaknak színházlátogatásra, jelmezekkel, díszletekkel segítette az előadások színpadra kerülését, Csadi Zoltán a színház társulatának művésze pedig rendezőként vett részt az idei produkció bemutatásában.

 

"Szép Ernő Május című egyfelvonásosával foglalkoztunk. Gyönyörű történet, az első világháború idején a Városligetben egy este összetalálkozik egy szerelmespár és egy öngyilkosjelölt. A darab megkapó és szívszorító módon beszél a századforduló nagyvárosának zsibongó életéről, a világvárossá hatalmasodó Budapest kisembereiről. Hősei nem váltanak meg világokat, nem győznek le hadseregeket, csak egyszerű kisemberek. Olyan hősök, akik itt éltek és talán élnek még ma is, közöttünk. Vágyaik hétköznapiak (egy falat kenyér, egy szál csinált virág, rostélyos vagy egyszerűen csak egy puha ágy és nyugodt éjszaka), de az érzéseik az égig érnek és minden nyomor, kiszolgáltatottság, fájdalom ellenére széppé varázsolják a hétköznapokat. Azt gondolom, ezt az élet legalapvetőbb kérdéseiről beszélő mesét, fogvatartottakkal előadva olyan plusz értelmet és jelentést kap a történet, ami mindenképp tiszteletre meltó és különleges élményt jelenthet alkotóknak, szereplőnek és nézőknek egyaránt. Hiszem, hogy az ilyen programok sokat jelentenek a jellemfejlődés során" - fejtette ki a rendező.

 

ADY 5877

 

A Bartók Kamraszínház elkötelezett a társadalmi felelősségvállalás mellett, fontos feladatának tartja, hogy a jó ügyek mellé álljon, és segítse azok megvalósulását. Ennek szellemében bemutatja az Országos Börtönszínházi Találkozó versenyprogramjába beválogatott Pálhalmai BV Intézet produkcióját , ezzel is lehetőséget adva a szereplőnek a színházi körülmények megtapasztalására és a közönséggel való találkozásra. Az előadás nyilvános és mindenki számára látogatható. Az 500 forintos belépőjegy megváltásával hozzájárulnak a színház és a Pálhalmai BV Intézet drámapedagógiai programjainak a megvalósításához. Időpont: 2016. július 29 (péntek) 18:00

 

 

süti beállítások módosítása