Költöznie kell a Főnix színészképző műhelynek

Közel 70 év után mennie kell Kőfaragó utcai székházából a Vasas Művészegyüttesnek, a döntés érinti a Főnix színészképző műhelyt is - számolt be az Origo.

 

A Vasas Művészegyüttes 67 éve működik a nyolcadik kerületben, Kőfaragó utcai központjuk a kerületi kulturális élet szerves részének és formálójának számított – írja az Origo. 2016 májusában tudták meg, hogy a Vasas Szakszervezet eladja a székházat: november 23-áig ki kell költözniük, vinniük kell az 1903 óta gyűjtögetett kottaállományt, hangszereiket is.

 

vasas


Fodor Tamás, az együttes igazgatója a portálnak elmondta, nemcsak próbatermeik vagy színpaduk elvesztését gyászolják, hanem a több generációt összekapcsoló közösségi-szellemi teret, ahol egy nagy családnak érezhették magukat. A direktor szerint megfelelő otthon nélkül a 220 fős művészegyüttes öröksége is veszélybe kerül. Ajánlatot ugyan kaptak a Vasastól: a szakszervezet elnöke, Balogh Béla megígérte, hogy a Magdolna utcai Vasas-központba költözhetnek majd. Itt viszont csak vegetálni tudnának, a hangszerek tárolása, a heti egy-két próbalehetőség kevés az alkotómunkához. Az együttesnek legalább 500-600 négyzetméteres fix területre lenne szüksége, amit bármikor használhatnak, és nem kell osztozkodniuk más bérlőkkel.


Az igazgató hozzátette, a keresésben segít a józsefvárosi önkormányzat és a fővárosi vagyonkezelő is, de eddig még nem találtak alkalmas állapotú és méretű épületet – az átalakítás pedig vállalhatatlan terhet jelentene az évente 30 milliós költségvetéssel működő alapítványnak.

 

Ráadásul nem csak nekik kell menniük: kilenc éve a Kőfaragó utcai székházban működik a Főnix színészképző műhely is – náluk a döntés közel 120 növendéket, rendszeres látogatót érint. „Eddig a Vasas alapítványtól béreltük a termeinket, most fogalmunk sincs, hova költözzünk” – mondta az Origónak Bicskey-Kiss László műhelyvezető. A Főnix a színészképzés mellett autista gyerekeknek tartott foglalkozásokat a Kőfaragóban, novembertől ehhez is új helyszínt kell keresniük.

 

süti beállítások módosítása