Meghalt Marni Nixon, a "színésznők hangja"

Elhunyt Marni Nixon amerikai énekesnő, hangdublőr, aki világhírű színésznők helyett énekelt a filmekben.

 

86 éves korában meghalt Marni Nixon amerikai énekesnő, aki egykor olyan legendás színésznőknek kölcsönözte énekhangját, mint Audrey Hepburn, Natalie Wood és Deborah Kerr. Vasárnap halt meg New Yorkban, rákos betegség következtében.

 

Karrierje kezdetén Nixont még zavarta, hogy mások filmbeli énekhangjaként keresi kenyerét, de később megbékélt a dologgal. “Mostanra rájöttem, hogy ez olyasvalami, amely túlél engem. Valami, ami megmarad” – fogalmazott 2006-os memoárjában. A hollywoodi musicalek aranykorában a stúdiók gyakran busás összegeket fizettek ki a legsikeresebb Broadway-előadások megfilmesítési jogaiért, majd híres színészekkel vitték mozivászonra az eredetileg színpadra szánt műveket.

 

marni

 

Ez történt az 1956-os Anna és a sziámi király című mozi esetében is, amelynek készítői Nixon énekhangját használták fel Deborah Kerré helyett. “Behívtak és le kellett utánoznom Kerr beszédmodorát és játékstílusát. Ő pedig azt figyelte meg, hogy én hogyan festek a magas hangok kiéneklésekor” – idézte fel Nixon 2004-ben.

 

Az énekesnő ugyanígy kölcsönözte énekhangját Natalie Woodnak az 1961-es West Side Story-ban, Audrey Hepburnnek az 1964-es My Fair Lady-ben, illetve, korábban Marilyn Monroe-nak az 1953-as Szőkék előnyben című mozi néhány jelenetében.

 

Nixon nevét azonban sokáig sem a filmek stáblistájában, sem a filmzenéket tartalmazó lemezeken nem tüntették fel, és szerződésben tiltották meg neki, hogy bárkinek is beszéljen a közreműködéséről, a The New York Times szerint ez volt Hollywood egyik legféltettebb titka. A dolog persze végül kiderült, sőt, maga Kerr fecsegte ki, amikor az Anna és a sziámi királyról nyilatkozva elismerően beszélt Nixon munkájáról.

 

A kaliforniai Altadenában született énekest később A muzsika hangjai című film egyik apácájaként láthatta a közönség, majd az 1998-as Mulan című rajzfilm egyik szereplőjének volt a hangdublőrje.

 

A nagy hollywoodi musicalek aranykorának végével Nixon saját televíziós gyermekműsort vezetett, szimfonikus zenekarokkal lépett fel, színházi előadásokban játszott, fesztiválokon vendégeskedett és tanított.

 

Háromszor ment férjhez, elsőként Ernest Gold Oscar-díjas filmzeneszerző-karmesterhez, majd egy Lajos Fenster nevű orvoshoz, végül Albert Block fuvolaművészhez. Fia, Andrew Gold sikeres rockzenész volt.

 

 

süti beállítások módosítása