MOSZT - Magánszínházak Országos Színházi Találkozója Pécsváradon

Augusztus 2-6. között Pécsváradon rendezik meg a Magánszínházak Országos Színházi Találkozóját.

 

Böröndi Tamás, Nyertes Zsuzsa, Szabó Sipos Barnabás, Trokán Anna, Kalocsay Mercédesz, Götz Anna - csak néhány név arról a színészlistáról, akik fellépnek a a pécsváradi vár színházi fesztiválján, ahol az ezredfordulót követően minden esztendőben volt nyári színház, de ilyen szervezett, versenyszerű formában három éve kezdték el a játékot - mondta el Bognár Gyöngyvér, a Fülep Lajos Művelődési Ház igazgatója.

 

moszt peter liptak

Fotó: Lipták Péter

 

A direktor szerint az a cél, hogy a kisváros lakói ezen a héten szó szerint együtt éljenek a színházzal, bevonva a gyerekeket is a pódium kínálta örömökbe. Ezért nap mint nap a művelődési ház előtt gyerekdarabokat játszanak majd, kézműves-foglalkozások, néptáncbemutatók, szórakoztatják offprogramként a publikumot. A későbbi tervek közt szerepel, hogy a színészek verset mondanak a város legkülönbözőbb pontjain, a pécsváradiak pedig vendégül látnak esténként színművészeket.

 

A programsorozat ugyan ütközik a közeli Ördögkatlannal, de júliusban nem akart senki a városban semmiféle programot, augusztusban pedig a további hétvégéken mindig van valami bejáratott hagyományos rendezvényük (Dombay Sound, Német Nemzetiségi Napok, Várbaráti Kör eseményei stb), így a várszínházból kialakított MOSZT versenynek csak ez a hét kínálkozott - számolt be Bognár Gyöngyvér.

 

Ami a versenydarabokat illeti, előbb a szponzorok kapnak egy lírai monokomédiát, melyben Vándor Éva bújik Shirley Valentine bőrébe, majd a Vidám Színpad bohózatával (Cooney: Dől a lé, avagy pénz áll a házhoz) kezdődik a verseny (esténként 20.30 órakor lesznek az előadások). Quimby-számokból hallhatunk musicalt Megadom magam címmel a Váci Dunakanyar Színház előadásában, fergeteges életkomédia is látható a Három nővér újraértelmezésével. Jön továbbá a fesztivál egykori kitalálója, a Körúti Színház is egy vígjátékkal (Maude és Harold), Esztergályos Cecíliával és Galambos Zoltán rendező-színésszel az élen, hogy aztán a színjátszós hétre egy zenés humoros gálaműsor tegye fel a koronát a tavaly nagy sikert arató Egyházi Géza és Beleznay Endre, valamint a Körúti Színház tagjainak részvételével.

 

Kiosztanak négy díjat, melyből egyet a közönség ítél oda, de dönt egy elismerésről az önkormányzat, egyről a polgármester és egyről a kulturális bizottság is.

 

Forrás: Új Dunántúli Napló, Színház.hu

 

süti beállítások módosítása