Arcus Temporum - Művészeti fesztivált rendez a Pannonhalmi Főapátság

Ismét megrendezi hagyományos művészeti fesztiválját a Pannonhalmi Főapátság; az Arcus Temporum zenei fesztivál, egy év kihagyás után, a Szent Márton-év keretében valósul meg augusztus 26. és 28. között.

    

A monostor védőszentje, Szent Márton emlékévének "Közösségben vagyunk" mottóját átvette a művészeti fesztivál is. Az idén szeretnék megtalálni a "közösséget" Kurtág György művészete, Joseph Haydn művei, valamint a kortárs vokális amerikai komolyzene és Ligeti György alkotásai között.    
    

Közösségre lép egymással egy klasszikus zeneszerző a múltból, Joseph Haydn, valamint hat zeneszerző a jelenből: a kilencvenedik születésnapját ünneplő Kurtág György, a kilencven éve született Morton Feldman, a nyolcvanéves Steve Reich, a tíz évvel ezelőtt elhunyt Ligeti György, valamint Olivier Messiaen és David Lang. "A fesztivál időben egymástól távoli, szellemiségükben mégis párbeszédképes zeneművekkel képez hidakat korok és emberek között" - olvasható a szervezők közleményében.

arcus temporum

Fotó: arcustemporum.hu

 

A zenei programokon túl, a látogatókat kiállításokra és egyéb közösségteremtő alkalmakra is várják, az imádság és a spiritualitás témáiban. Az érdeklődők bejárhatják a labirintust, követhetik Szent Márton nyomát, elmélyedhetnek a pannonhalmi bazilika középkori és posztmodern szimbólumrendszerében és részt vehetnek a bencés szerzetesi közösség liturgikus alkalmain is.
    

A hat nagy koncertnek ismét a főapátság kulturális terei adnak helyet. A nyitókoncerten Joseph Haydn A teremtés című oratóriuma a bazilikában szólal meg. A fesztivál történetében első ízben a keleti szentélyben bibliai-egyházi tematikájú oratóriumot adnak elő.
    

Ugyanebben a térben egyedülálló zenei alkalomra várják a közönséget a fesztivál zárónapján: Ligeti György tizenhat szólamú kórusra írt Lux Aeterna című darabja a liturgia kontextusában, a szerzetesközösség hagyományos gregorián napközi imaóráját követően csendül fel.
    

A bazilika mellett koncerthelyszínként jelenik meg a Boldogasszony-kápolna (Kurtág, Haydn és ütős-vokális zene), valamint a Szent Márton-év keretében kialakított multifunkcionális koncertterem. A koncertsorozat kiegészül egy éjszakai előadással, Presser Gábor és Szakcsi Lakatos Béla fellépésével.
    

Az Arcus Temporum fesztivál művészeti vezetője Keller András és Rácz Zoltán, kulturális igazgatója Dejcsics Konrád.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása