Országos turnéra indul a forradalmi táncjáték

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon júniusban bemutatott ’56 Egy nép kiáltott című táncjáték augusztus 19-én Szekszárdon kerül színpadra több, mint száz táncos részvételével. A további helyszíneken októbertől látható majd az előadás.

 

Az alkotók ajánlója:


Az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójára készült mű a 20. század meghatározó évtizedeinek történelmi és kulturális fordulópontjait idézi meg a zene és a tánc nyelvén. A táncjáték jeleneteket ragad ki ezekből az időkből harcosan, romantikusan, búsan, optimistán, sodró zenei kíséretre, látványosan sok tánccal.

01

Fotó: Végh Tamás

 

A produkció a forradalmat állítja a középpontba. Visszaidézi azt az állapotot, amely a terror elleni szabadságharchoz vezetett, és megjeleníti a forradalom utáni diktatúra, majd felpuhulásának auráját is a jövőbe mutató optimizmussal és változásokkal eljutva máig. Végkicsengése nem borongós, hanem egy összetartó társadalom töretlen küzdelmeinek győztes, pozitív atmoszférát sugárzó jelenét mutatja be.

 

A magyar nyelvterület néptánchagyományai, a feldolgozott koreográfiák, a kornak megfelelő táncműfajok (tangó, rock and roll), és a kortárs színpadi tánc hordozza a mondanivalót. Az egyes táncanyagokat – sajátos kifejező erejüket felhasználva – a koreográfusok gondosan illesztik a megfelelő tételekhez. Míg egyes jelenetekben a szolisztikus megfogalmazás, máskor a több, mint száz táncos elsöprő energiája ad drámai hangsúlyt az előadásnak. A felnőttek mellett az ifjúsági korosztálynak is ajánlott a látványos „rendhagyó történelemóra”.

A tánccal egységet alkot a zene, hol azt alátámasztva, hol önállóan képviselve a mű üzenetét a korszakokat jellemző dallamvilággal, és a nép akkori lelkületét, érzéseit leíró szöveggel. A produkciót a színpadi képeket aláfestő, erősítő és kiegészítő háttérvetítés teszi teljessé. Az előadás megjeleníti hogyan maradt életben egy nép, példát mutatva a világnak nemzetünk erejéről, szabadságszeretetéről.

 

02

Fotó: Végh Tamás


Közreműködők: Duna Művészegyüttes, Magyar Állami Népi Együttes, Magyar Táncművészeti Főiskola, Bartina Néptánc Egyesület, Szekszárd, Bihari János Táncegyüttes, Budapest, Pilisi Kolibri Táncegyesület, Katasztrófavédelem Központi Zenekara

Zenei szerkesztő: Pál István Szalonna, szerkesztő koreográfusok: Juhász Zsolt, Mihályi Gábor, rendező-koreográfus:  Mucsi János.

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

A turné tervezett állomásai:
- 2016. augusztus 19. Szekszárd, Béla Király téren felállított szabadtéri színpad

- 2016. október 17. Szolnok, Szigligeti Ede Színház

- 2016. október 20. Győr, Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ

- 2016. október 22. Budapest, Erzsébetligeti Színház

- 2016. október 26. Kecskemét, Hírös Agóra

- 2016. november 4. Kazinbarcika, Don Bosco Sport Központ

 

süti beállítások módosítása