Díjátadóval zárult a 26. THEALTER - Bodó Viktor és Horváth Csaba rendezését is elismerték

A legnépszerűbb előadás közönségdíját A te országod, a kritikusdíjat az Egy őrült naplója nyerte el. A fesztivál junior díját megosztva kapta Szilágyi Bálint egyetemi hallgató, aki két ősbemutatóval volt jelen a seregszemlén, valamint Zsótér Sándor, akinek rendezői és pedagógusi munkáját is elismerték. A THEALTER közösségi díját a fesztivál önkéntes munkatársai a kolozsvári Groundfloor Group Parallel című előadásának ítélték oda.


9 nap alatt, 9 helyszínen 25 alkotócsoport mutatkozott be a 26. szegedi nemzetközi színházi fesztiválon. Az Európai Fesztivál Szövetség EFFE-minősítését elnyert művészeti fesztivál idén is több mint 50 eseményt kínált, a színházi előadások mellett ingyenes szabadtéri és szakmai programokkal várták az érdeklődőket. A fesztivál lebonyolításában 25 önkéntes volt a szervezők segítségére.

 

zsotersandor P2280208 1600

 

A fesztivál díszvendége idén Zsótér Sándor Kossuth-díjas színész, dramaturg, rendező, az SZFE színész tanszakának egyetemi docense volt. A Kecskeméti Katona József Színházban bemutatott Macska a forró bádogtetőn című előadása a Kisszínházban, a Stúdió K Színház társulatával színpadra állított W.S. Othello – néger mór című Shakespeare-adaptációja a Régi Zsinagógában vonzott teltházat. Zsótér Sándor színészként is látható volt Az aranjuezi szép napok című Peter Handke darabban, melyet Szilágyi Bálint, a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves bábrendező szakos hallgatója fordított és állított színpadra.

 

forte ateorszagod P2270286 1600

 

A találkozó hagyományaihoz híven idén is képviseltette magát az utánpótlás, a fesztivál programjának újra kiemelt része volt a műhelymunka. A hazai és határon túli, színházi képzésben résztvevő fiatalok részére meghirdetett THEALTER Tea for Two tréningkurzusok vezetésére Zsótér Sándor mellett Soós Attila, a Trojka Színházi Társulás alapító-rendezője kapott felkérést. A workshop címe: Ahogy tetszik?! – Shakespeare Realoded volt, a munkafolyamatot fiatal színházi újságírók, a Jászay Tamás vezette blog jr. kritikusműhely résztvevői dokumentálták. Az intenzív workshopok izgalmas tréningbemutatókkal zárultak.

 

Idén is voltak premierek a THEALTER fesztiválon. A két műhelybemutató mellett sor került a belgrádi Bitef Színház Az Antikrisztus rövid története című előadásának magyarországi bemutatójára, illetve a szentesi Horváth Mihály Gimnázium végzőseinek hagyományos utcaszínházi bemutatójára, Ahogy nekünk tetszik… címmel. A fesztivál nyitó napján a Régi Zsinagógában mutatták be az Egy őrült naplója című előadást, amely a Katona József Színház, az Orlai Produkciós Iroda, a FÜGE és a MASZK Egyesület koprodukciójában készült, Keresztes Tamás főszereplésével, Bodó Viktor rendezésében. Soós Attila rendezőként is bemutatkozott a fesztiválon: ugyancsak a Régi Zsinagógában láthatta a közönség a Virginia Woolf Orlando című regényéből készült, egyedi képi világú színpadi adaptációt Petrik Andreával a főszerepben. Az előadásnak szintén koprodukciós partnere volt a szegedi MASZK Egyesület.

 

katona fuge orlai maszk egyorultnaploja P2250930 1600

 

A kiváló szegedi és hazai alkotók mellett kiemelt helyet kaptak a programban a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves bábrendező szakos hallgatói, akik az Ugródeszka programsorozatban a fesztivál új helyszínén, a Kövér Béla Bábszínházban mutatkoztak be a szegedi közönségnek. Sündör és Niru segítségével napvadászatra invitálta a lelkes legkisebbeket Varsányi Péter, Gimesi Dóra Szemenszedett meséjét Markó Róbert alakította fiatalok és idősebbek számára is élvezetes tárgyjátékká. Lázár Helga A szörnyeteg kisasszony című magyar népmese alapján készítette el Gyásztánc című ifjúsági nihilmeséjét. Szilágyi Bálint Daniel Kehlmann novellájából adaptálta bábszínpadra az ugyancsak felnőtteknek szóló, Rosalie elmegy meghalni című produkcióját, míg A Macskaherceg kilencedik életéről Szenteczki Zita készített felnőttmesét. A Manna Kulturális Egyesület gondozásában létrejött előadások csak Szegeden voltak láthatóak egy csokorban.

 

A változatos színházi kínálatot kiegészítő szakmai kísérő programok között idén is helyet kapott a kritikus szekció, a beszélgetések meghallgathatóak a fesztivál honlapján.

 

THEALTER2016 dijak P2310214 1600

 

A THEALTER hat éve új fejezetet nyitott a fesztivál történetében: az ismert és népszerű, érett alkotók felvonultatása mellett legfontosabb missziója lett a tehetséges és markáns hangon megszólaló új generáció felkarolása, bemutatkozásuk elősegítése. Ebben a munkában a fesztivált szervező MASZK Egyesület legfontosabb partnere a Manna Kulturális Egyesület, amely idén hat előadással volt jelen a fesztiválon. A szisztematikus munka beérett: nem csak a színpadon, de a nézőtéren is helyet követel magának az új generáció is, és adott a lehetőség a generációk közötti párbeszédre, együttműködésre, az odafigyelésre is mind az alkotók, mind a közönség részéről, amit a THEALTER egyik legfontosabb eredményének tartanak a házigazdák.

 

A fesztivált szervező MASZK Egyesület munkatársai köszönik mindazok munkáját és együttműködését, akik részt vettek a 26. THEALTER előkészítésében és lebonyolításában, valamint fellépőiknek, partnereiknek, támogatóiknak, és természetesen a közönségüknek is a nagyszerű, kilencnapos színházi ünnepet.

 

süti beállítások módosítása