Egyedülálló cirkuszművészeti központot tervez Fekete Péter

A Nemzeti Artistaképző Intézet vizsgáján Fekete Péter miniszteri biztost, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatóját kérdezte a kultura.hu.

 

A kultura.hu cikkéből:

 

"Nagy boldogság kijelenteni, hogy nemcsak egyetlen iskola, hanem a Nemzeti Artistaképző Intézet vizsgáján vagyunk, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ művésztelepén. Ilyen helyen fellépni és megmérettetni nagyon komoly kihívás. A Baross Imre Artistaképző diákjai mellett az ország összes többi artistaképző intézetének tanulói is itt kapnak lehetőséget az artistavizsga letételére. A vizsgán felfigyeltem olyan diákokra, akik már most megállják a helyüket a világ bármely cirkuszában vagy színházában" - számolt be Fekete Péter.

 

cirkusz

Fotó: Urbán Ádám, behir.hu 

 

Arra a kérdésre, hogy mennyire népszerű ma a cirkuszművészet, a miniszteri biztos így felelt: "Hat hét alatt 100 ezer ember látta az Atlantisz gyermekei című előadást. Ez a szám egy közepes méretű város teljes lakosságszámának a duplája. Talán a legnépszerűbb előadó-művészeti ág a cirkusz, hiszen életkortól, társadalmi rétegtől, előképzettségtől és bőrszíntől függetlenül szólítja meg a nézőket. Rendkívül széles kör számára nyújt katarzisélményt, és juttatja el az üzenetét, amely végső soron a művészet feladata."

 

Fekete Péter a jövőbeli tervekről elmondta, új cirkuszművészeti központot szeretnének létrehozni Európa közepén, amely az utánpótlás-nevelésre is kiemelt figyelmet kíván fordítani. "A Fővárosi Nagycirkusz Közép-Európa egyetlen kőcirkusza. A megújult intézményt Közép-Európa cirkuszművészeti központjává szeretnénk alakítani, ahol a külföldi művészek is otthon érzik magukat. Meg kell adni a lehetőséget a diákjainknak, hogy külföldi tanároktól tanuljanak. Az új központ építése mellett a tartalom finomítására, részletesebb kidolgozására kell koncentrálnunk. A Baross Imre Artistaképző Iskola vezetőségében olyan partnerekre találtam, akik segítenek ezeknek a terveknek a megvalósításában. Szeptembertől elindítjuk a cirkuszi háttérszakmák képzését. Porondmestert, fénytechnikust, hangtechnikust, cirkuszi táncost fogunk képezni. Bízom benne, hogy nemcsak az artisták, hanem a kiszolgáló szakmai személyzet tekintetében is egyedülállóak tudunk majd lenni Európában" - tette hozzá.

 

 

Forrás: kultura.hu

 

süti beállítások módosítása