Mózes András: "Mintha kicsit hazamentem volna a Kultkikötőbe"

Szombat este a Thália Színház Amerikai bölény című előadását láthatták a földvári Kultkikötő nézői Csányi Sándor, Szervét Tibor és a társulat fiatal tagja, Mózes András előadásában. A színészt a Kultkikötő blog kérdezte.

 

Pár hete meglátogattad Pindroch Csabát és megnézted az új előadásában. Hogy érezted magad nálunk?

 

„Előtte négy éve voltam itt, azóta szemmel láthatóan sokat fejlődött a Kultkiköktő. A csapat nagyon ért a vendéglátáshoz, mindenki kedves, úgy éreztem, mintha kicsit hazamentem volna.”

 

Szombaton pedig te is színpadra lépsz. Hogy készülsz az Amerika bölény földvári előadására?

 

„Más a helyszín, arányaiban sem ugyanakkora, mint a Thália nagyszínpada. Három hónapja játszottuk utoljára az előadást, azóta mindenki máshol dolgozott, mindhárman forgattunk különböző produkciókban.

 

Thalia Amerikai boleny

 

Most kicsit újra egymásra kell hangolódni.

 

Az biztos, hogy otthon még előveszem a szövegkönyvemet és a buszon a súgónkkal, Buksival is összeolvassuk az utazás ideje alatt.

 

Milyen volt az előadás próbafolyamata?

 

A rövid pályám során az eddigi legmeghatározóbb munkám volt, nyilván a szerep nagyságának és a kollégáknak is köszönhetően. Csányi Sándor és Szervét Tibor is elképesztő tapasztalattal és tudással rendelkeznek, aminek én még nem vagyok a birtokában. Nagyon tiszteletreméltó volt, ahogy bántak velem és partnerként kezeltek. Nekem talán ez a legfontosabb szempont. Egy igazi műhelymunka volt, ez főként a három szereplő miatt adódik. Hosszú elemzőpróbákat tartottunk a rendelkező próbákat megelőzően, kezünkben a magyar és angol példánnyal. Sebestyén Aba rendező pedig leginkább azért inspiriált, mert még nem dolgoztunk együtt, egy új szemléletet képviselt. Ő Romániában él, ott tanulta a színházat, nekem nagyon bejött ez a szellemiség.”


A Tháliában milyen közeg fogadott?


Jövőre már a harmadik évadomat kezdem itt. Az egyetem után azt a két dolgot kívántam a Jóistentől, hogy Budapestre kerüljek, és egy új alakuló csapat tagja lehessek. A Thália korábban befogadószínház volt, így roppant izgalmas, hogy az első téglák egyike lehetek. Nagyon jó fej a csapat, örülök, hogy lelkileg és emberileg is egy hullámhosszon vagyunk. Azt gondolom, hogy itt sok barátra leltem.

 

kultkikoto.blogspot.hu

 

süti beállítások módosítása