7 kilós kiadvány jelent meg a bayreuthi Wagner-fesztivál történetéről

Bemutatták a Bayreuthi Ünnepi Játékok történetével foglalkozó első átfogó kiadványt Bayreuthban.

    

A több mint hét kilogrammos, kétkötetes mű Oswald Georg Bauer színháztörténész alkotása, aki sajtófőnökként éveken át dolgozott együtt a fesztivál korábbi vezetőjével, Wolfgang Wagnerrel, a zeneszerző Richard Wagner unokájával. A Bayreuthi Ünnepi Játékok története című, 1300 oldalas művének megírásához 27 évre volt szüksége.


wagner

    

Ez egy olyan mű, "amely mellett senki sem tud elmenni, akit érdekel ez a sajátos frank nyári fesztivál" - mondta Sven Friedrich, a Richard Wagner Múzeum igazgatója.
    

"Bauer úr, ezennel kinevezem önt az ünnepi játékok krónikásává" - Oswald Georg Bauer emlékei szerint ezekkel a szavakkal bízta meg feladatával Wolfgang Wagner.
    

A szerző többek között felsorolja azokat a színházi botrányokat is, amelyek megrengették a Zöld Dombot és foglalkozik azzal a "gátlástalan antiszemitizmussal", mellyel Wagner özvegye, Cosima vezette a fesztivált.
    

Az ünnepi játékok történetéhez tartozik az is, hogy többször "halottnak nyilvánították" - mondta a könyv bemutatóján Bauer, aki szerint erről szó sincs. Könyvét így zárja: "Semminek nincs még vége, még minden előttünk van".
    

A fesztivál története 1876. augusztus 13-án A Rajna kincse premierjével indult, Wagner műve mellett Beethoven IX. szimfóniáját játszották az első játékon.
    

Azóta csak Wagner alkotásai hangozhatnak el a Zöld Dombon, ez a tény sok vitára adott alkalmat az unoka, Wolfgang Wagner igazgatósága idején, mert az örökösök közül többen is úgy látták, érdemes lenne kortársak kompozícióival bővíteni a repertoárt.

süti beállítások módosítása