Kortárs zene és performansz a New York-i magyar fesztiválon

Szemző Tibor és Böröcz András performansza, valamint ifjabb Kurtág György zenei kísérleti előadása is helyet kapott a New York-i Modernity X Hungary fesztivál programjában.

 

A rendezvénysorozat keretében Böröcz András brooklyni képzőművész vitte színre A csirke mindig csirke marad című performanszát a New York-i Alma Gallery-ben - közölte az MTI-vel kedden a Balassi Intézet.


Az előadást Moholy-Nagy László A tyúk mindig tyúk marad című forgatókönyve inspirálta. Moholy-Nagy írása Kurt Schwitters Auguste Bolte című művének egy motívuma alapján készült, és a Telehor folyóirat 1936-os számában jelent meg először.

 

modernity x


A performanszban Böröcz András mellett közreműködött Szemző Tibor (hang), Sur Rodney Sur (felolvasás) és Palotai Klára (videó). Az előadást Szemző Tibor "K" metszetek című multimédiás szöveg-zene-kép prezentációja követte. Ez a soknyelvű Kafka-közelítés Franz Kafka A császár üzenete című elbeszélésének interpretációja, valamint Kafka és utolsó szerelme, illetve utolsó barátja élethelyszíneinek mozgóképes bejárása, az alkotó élőzenés kíséretével.


Ifjabb Kurtág György a New York-i Guggenheim Múzeum Rotundájában, telt ház előtt álmodta újra a magyar elektronikus zene kiemelkedő darabjait.
A zeneszerző olyan archív hanganyagok összeillesztése révén létrehozott hangkollázsával alkotott különleges elektronikus zenei látképet, melyek nagyrészt a hidegháború Európájában születtek. A Magyar Rádió elektroakusztikus stúdiójában rögzített számtalan különleges alkotás zömmel a hetvenes-nyolcvanas évek termése, melyet az est csúcspontjaként Moholy-Nagy úttörőnek számító vizuális munkáival állított párbeszédbe a magyar származású, Bordeaux-ban élő zeneszerző.


A program a Balassi Intézet - New York-i Magyar Kulturális Központ és a Guggenheim Múzeum közös vállalása, amely a jelenleg futó, Moholy-Nagy: Future Present című kiállítás hivatalos kísérőprogramjaként, a zene nyelvén mutatta be Moholy-Nagy örökségét és a magyar avantgárdot.


A fesztivál folytatásában Hatás/Összhatás: Lukas Ligeti és a Bauhaus-örökség címmel Lukas Ligeti koncertjét és ennek keretein belül Moholy-Nagy előtt tisztelgő új művének világpremierjét tartják meg augusztus 14-én a brooklyni National Sawdust zenei előadótérben.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása