Radó Denise és Kautzky Armand pályázatában vesz részt - Villáminterjú Pozsgai Zsolttal

Négy évvel ezelőtt a Színház.hu naponta tudósított az Új Színház-ügy híreiről, az igazgatóváltásról, melynek eredményeként Márta István helyét Dörner György vehette át az igazgatói székben. Most, hogy nyilvánossá vált: 12 pályázat érkezett a teátrum vezetésére, ismét felkeressük az érintetteket.

Úgy értesültünk, hogy Pozsgai Zsolt, az Újszínház korábbi művészeti vezetője is részt vesz egy pályázatban, ezért kérdeztük.

 

pozsgai zsolt pipas pista koztal01 gs

 

Milyen csapatban indul az Újszínházért?

 

Önállóan nem pályázok, barátaim kértek meg közreműködésre - Radó Denise és Kautzky Armand /kiváló emberek, szeretem őket/ - a feladatom, amit magamnak adtam ha ők győznek, hogy a kortárs magyar drámának valamennyire otthont adok. Tehát a színház fő irányvonala mellett, amelyet az igazgatók határoznak meg, legyen kis helye egy szellemi műhelynek. Kortárs drámaírók támogatását minden pályázó beveszi mindig minden pályázatába, de soha nem történik semmi. Talán most igen. Ezért még szívesen adnék energiát. Bár igazából úgy gondolom, hogy a fővárosban valahol állandó színháza kellene, hogy legyen az élő magyar drámának Egressytől Hamvain át Schultzig, és hozni, hívni a fiatalokat - ez a több évtizedes kívánalom még nem talált meghallgatásra.
 
„Nagy a tülekedés” – ahogy a Népszabadság fogalmazott. Mit szól ehhez? Hogy látja, mi ennek az oka?
 
Örülök neki. Jobban örülök, mint amikor egy pályázó van, mert mindenki számára teljesen egyértelmű, hogy mi lesz a döntés. Az jobb? Nem az a kívánatos, ha elképzelésekkel jelentkező szakemberek minél többen vannak?  Hallom, jelentkeztek sokan az alternatív világból éppúgy, mint a bulvár-régióból. A fenntartó felelőssége, hogy mit akar ebből a színházból.
 
Milyen irányt venne a színház az Ön(ök) vezetésével?
 
Én már egyszer szerettem volna megmutatni. Úgy véltem, olyan program kell, mely nem hagyja elfeledtetni a színházi közönséggel Márait, Kodolányit, Csurkát, Jókait, Kocsist, Hernádit, Vaszaryt, Páskándit és a többieket. És ismétlem, a kortársakat. Értékkel, igényesen, korszerűen, fokról-fokra visszacsalogatva a nagy hangzavartól elriadt rendezőket és szerzőket. De ennek megvalósításához művészeti vezetőként kevés voltam, ott kellett hagynom. Milyen irányt venne? Menne abba az irányba, amely az első másfél évet jellemezte. Legfeljebb sokkal szélesebb alkotói kört bevonva. És már a parkolóból elzavarni a dilettánsokat. Valamiféle művészeti közmegegyezéssel kormányozni. Vagyis lehetetlen az egész. Ezért nem pályáztam.

 

süti beállítások módosítása