Zsámbék: Berecz András és a Woyzeck érkezik a hétvégén

Augusztus 5-én Berecz András mesemondó estje, 6-7-én pedig a Menszátor Héresz Attila rendezte Woyzeck látható a Zsámbéki Színházi Bázis műsorán.

zsambek

 

A Zsámbéki Színházi Bázis ajánlója:

 

Félbevágott pipafüst - Berecz András mesemondó estje

Augusztus 5, 20.30, Zárdakert

 

"Életem különféle vargabetűi, hajtűkanyarszerű fordulatai után, melyek során rakodó segédmunkás, erdőművelő és jogi egyetemista is voltam, hajszolt embertársaim örömét keresgélő énekes, mesemondó lettem. Így amiről éjszaka álmodok, azt csinálom nappal. […] Kedves dalaim és meséim a honát kereső és a nagyon szerelmes ember gondolatait hordozzák. Felnőttekhez szólnak inkább. (...) 1957-ben Budapesten születtem. Az első dalokat édesanyámtól tanultam, aki a híres kunhegyesi táncos, tréfafa és nótafa, Tanka Gábor lányaként sok ilyet tudott. Erdélyben, Moldvában, Felvidéken, Somogyban, Nagykunságban, Nyírségben... dalokat, meséket, tréfákat gyűjtögetek. Életem különféle vargabetűi, hajtűkanyarszerű fordulatai után, melyek során rakodó segédmunkás, erdőművelő, útkarbantartó is voltam, hajszolt embertársaim örömét keresgélő énekes, mesemondó lettem. Óvodásoktól nyugdíjasokig, nevelőintézettől parókiáig mindenféle rendű és rangú ember "használ"- hazám az elszakadt részekkel, és a diaspóra is. Kedves dalaim és meséim a honát kereső és a nagyon szerelmes ember hallomásai, látomásai. Felnőttekhez szólnak inkább. Sok lemezt, kazettát, CD-t, rádió- és televízió felvételeket készítettem itthon, Európában, USA-ban és Kanadában is. Tanítottam magyar népzenét Kalotaszentkirályon, Jobbágytelkén, Sopronban, a torontoi York egyetemen, kanadai, amerikai táborokban. Mesét mondtam tolmácsok segítségével kanadai, észt, francia, holland közönségnek is. Utóbb műfordítással is foglalkozom." (Berecz András)

 

"A mesemondónak, énekesnek minden közönség előtt töltött perce maga a dráma. Neki mindennapos emberi próba és művészi gyakorlat a dramaturgia. Zenekarral, vagy anélkül állandóan alakuló történetekben vagy zárt tökéletességbe érett dalokban egy archaikus tudásról kell elhitetnie, hogy a darabok szépsége érvényes, formája a digitális közegben is időszerű, és e művek érzelmei ma is nélkülözhetetlenek. Nem egyszerűen a tanult szellemtörténet, ellesett népművészet, hanem a megélt, megérzett, vállalt, tudatosan épített magatartás formálja minden megnyilvánulását. Ezért természetes, hogy egésznek látja a műveltséget népdaltól meséig, műfordítástól szépírásig. Ez az ő legsajátosabb képessége, különös tehetsége." (Antal István)

 

 berecz andras

 

Woyzeck

Augusztus 6, 7, 20.00 - Műemlék Rakétabázis

 

"Kiáltanom kellene; és én nem bírok, az élet nem éri meg azt a fáradságot, amelybe a fenntartása kerül." (Georg Büchner)

A Woyzeck valós eseményen alapul: 1821-ben, Lipcsében, Johann Christian Woyzeck borbély több késszúrással megölte barátnőjét - a korabeli közvéleményt évekig lázban tartotta a latolgatás, beszámítható-e vajon Woyzeck. Georg Büchner (1813-1837) mindössze három drámát írt élete 23 éve alatt. Ezek közül utolsó a Woyzeck, amelyen haláláig dolgozott, de már nem volt ideje véglegesíteni a dráma szerkezetét.

 

A szöveget először 1879-ben adták ki, ám viszonylag csekély visszhangot kiváltva. A darab iránt komolyabb érdeklődés csak az első világháború idején, az annak hatására fellobbanó művészeti élénkülés hatására támadt; akkor méltányolták először eredetiségét, sajátos, félelmetes, és teljesen egyedi nyelvi világát, szinte filmszerű jelenetezési technikáját, és a szereplők átütő, lemeztelenített ábrázolását. A különös, látomásos szöveg a modern dráma élvonalába emeli a Woyzecket.

 

"A Woyzeckben minden együtt van, ami érdekes: őrület, gyerek, szenvedély, gyilkosság. Vad, szexi, izgalmas, megragadja a fantáziát, arra kényszerít, hogy töprengj azokon az embereken, akik benne szerepelnek, és ezáltal reflektálj a saját életedre. Úgyhogy szerintem minden benne van, amit egy történettől várni lehet, és érdekes lesz még ötszáz év múlva is." (Tom Waits)

 

Szereplők: Maday Gábor, Tánczos Adrienn, Bakonyi Alexa, Bánóczi Zoltán, Both András, Dióssi Gábor. Dramaturg: Sediánszky Nóra. Mozgás: Kántor Kata. Rendezőasszisztens: Záhonyi Enikő. Rendező: Menszátor Héresz Attila.

 

 woyzeck

 

Jegyinformáció:

 

Jegyárak:

Teljes árú jegy: 2.000Ft
Szakmai jegy: 1.500Ft
Diákjegy: 1.000Ft

Szakmai jegyet csak előzetes bejelentkezés alapján, diákjegyet diákigazolvány felmutatásával tudnak biztosítani!

Jegyrendelés:

E-mail: info@zsambekinfo.hu
Telefon: 23 342 318; 30 649 8899
A megrendelt jegyek átvétele az előadás helyszínén, legkésőbb az előadás előtt fél órával.

 

süti beállítások módosítása