Már augusztus végén kinyit a Vígszínház - 10 bemutatóval várnak

Már augusztus végén megnyitja kapuit a Vígszínház, amely tíz új bemutatót tart a 121. évadban. A Bűn és bűnhődés, az Audiencia és A Pentheszileia Program premierje októberben lesz, de pezsgő kora ősz, már augusztusban és szeptemberben sok izgalmas program, köztük a Márai Sándor műveiből készült monodráma premierje várja a közönséget.

 vigszinhaz

Fotó: szinhazkolonia.hu

 

A nyári szünet után augusztus 27-én várják a nézőket a 121. évad nyitóelőadásai: a Vígszínházban a Játék a kastélyban, a Pesti Színházban pedig a Mikve. Szeptember 3-án a Kvartett című darabot a nyíregyházi Vidor Fesztiválon játssza a társulat, szeptember 4-én pedig A Pál utcai fiúk című készülő musical dalai hallhatók a Pozsonyi Pikniken.

 

Szeptember 10-én, szombaton tartják a Hallgatni akartam című monodráma bemutatóját a Házi Színpadon. A produkcióban részletek hangzanak el Márai Sándor Beszéljünk másról?, A Teljes Napló és a Halotti beszéd című műveiből. Az előadást Hegedűs D. Géza játssza és Marton László rendezi.

 

 1

Hallgatni akartam - olvasópróba (fotó: Szkárossy Zsuzsa)

 

A Hallgatni akartam című művet az Egy polgár vallomásai harmadik, befejező kötetének szánta Márai, 2013-ig azonban az író hagyatékában, kiadatlanul kallódott. A kéziraton 1950 szerepel befejezés gyanánt, vagyis ez a mű tekinthető Márai első emigrációban írt, befejezett művének. Az író maga választotta kezdődátuma az Anschluss, Ausztria 1938-ban történt hitleri megszállása, mely történelmi eseménnyel Márai szerint elveszett a klasszikus Európa. A Hallgatni akartam vallomás egy értékvesztett időszakról, egyben pontos rajza a polgári Európának és Magyarországnak - olvasható a produkció ismertetőjében.


A bemutató azt a hagyományt követi, amelyben az elmúlt évek során több fontos szépirodalmi művet állítottak színpadra monodráma változatban. Ezek közül a három legutóbbi Camus A pestis, Szepes Mária Vörös oroszlán és a Csokonai Lili - Tizenhét hattyúk című Esterházy Péter-mű színpadi változata volt.

 

kalmar

A velencei kalmár (fotó: Dömölky Dániel)


A Vígszínház szeptember 11-én a Vígnap, szeptember 17-én pedig a Színházai éjszakája programjaival várja az érdeklődőket. A Színházak éjszakáján a Vígszínházban a Földrengés Londonban, a Pesti Színházban A velencei kalmár, a Házi Színpadon a Hallgatni akartam című előadás látható, és ezen a napon tartják Krasznahorkai László Báró Wenckheim hazatér című könyvének bemutatóját is.

 

Szeptember 25-én a magyar dráma napja alkalmából felolvasó-színházi előadást tűznek műsorra, Esterházy Péter Mercedes Benz című műve látható Hegedűs D. Géza rendezésében a Pesti Színházban. Ezen a napon Snétberger Ferenc gitárművész koncertje is hallható lesz.

 

foldrenges

 Földrengés Londonban (fotó: Dömölky Dániel)


Az idei bemutatók közül Peter Morgan Audiencia című politikai szatírájának olvasópróbáját augusztus 22-én tartják. A darabot Magyarországon először a Pesti Színházban játsszák, a darabot Valló Péter állítja színpadra, II. Erzsébet szerepében Halász Judit látható.


A Vígszínház nagyszínpadán az első bemutató Dosztojevszkij klasszikusa, a Bűn és bűnhődés lesz. A művet Michal Docekal, a prágai Nemzeti Színház igazgatója állítja színpadra. Az olvasópróbát augusztus 23-án tartják. A magyar színpadi változatot Térey János írta, Raszkolnyikov szerepében Orosz Ákos, Porfirijként Stohl András látható. Az olvasópróbák sorát Kincses Réka A Pentheszileia Program című művével folytatják augusztus 29-én a Házi Színpadon. A generációkon átívelő családtörténet főszerepét Szilágyi Csenge játssza.

 

. Lássuk a Top10+1 augusztusi-szeptemberi programot!

 

  1. Augusztus 27. a 121. évad nyitóelőadásai – Játék a kastélyban, Mikve
  2. Szeptember 3. Kvartett – Vidor Fesztivál – Nyíregyháza
  3. Szeptember 4. A Pál utcai fiúk dalaiPozsonyi Piknik
  4. Szeptember 10. Márai Sándor: Hallgatni akartam – premier – előadja Hegedűs D. Géza
  5. Szeptember 11. Vígnap – Tárt karokkal várjuk!
  6. Szeptember 17. Színházak éjszakája – Földrengést Londonban - Víg
  7. Szeptember 17. Színházak éjszakája – A velencei kalmár – Pesti
  8. Szeptember 17. Színházak éjszakája – Hallgatni akartam – Házi
  9. Szeptember 17. Színházak éjszakája – Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér – könyvbemutató
  10. Szeptember 25. Magyar dráma napja –  Esterházy Péter: Mercedens Benz

+1 Szeptember 25. Snétberger Ferenc Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas gitárművész koncertje

 

További infók és jegyinformáció: www.vigszinhaz.hu 

 


MTI, vigszinhaz.hu

 

 

süti beállítások módosítása