'A fiatal tehetségekre kell koncentrálni' - Plácido Domingo Magyarországon jár

Kulcsfontosságú az énekes és hangszeres tehetségek felkarolása, enélkül a klasszikus zene, az opera még inkább háttérbe szorulna. Ezért lényeges az Operalia énekverseny és a Virtuózok tehetségkutató is - mondta Plácido Domingo hétfőn egy sajtóbeszélgetésen.

 

A világhírű, 75 éves spanyol tenor és vendégei szerdán 20 óra 30 perctől adnak ingyenes estet a magyar fővárosban. A helyszín a várható eső és vihar miatt nem a Szent István Bazilika előtti tér, hanem a Papp László Budapest Sportaréna; ezt Káel Csaba, a szervező Müpa vezérigazgatója jelentette be. Hozzátette: az Aréna azért is kiváló helyszín lesz, mert 12 ezer embert képes befogadni.


"A műsor első részében operaáriák hangzanak el, később operettek, népszerű dalok, Broadway-musicalek, dalok és spanyol zarzuela is lesz" - mondta Plácido Domingo az MTI kérdésére.

 

Domingo1

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

 

Mint hangsúlyozta, Budapest nagyszerű város, a magyar közönség nagyon szereti a zenét, ezt minden alkalommal tapasztalta, amikor az elmúlt évtizedekben itt járt és fellépett. Plácido Domingo legutóbb idén februárban járt Magyarországon, akkor az Operaház Shakespeare-estén lépett fel. Kitért arra, hogy örömmel tölti el, amikor fiatal tehetségekkel osztja meg a színpadot, ezért is fontos számára a mostani alkalom.


A szerda esti koncerten fellép a Domingo által alapított Operalia két szoprán felfedezettje, az amerikai Angel Blue és a német Micaela Oeste, a szintén szoprán Pasztircsák Polina, Váradi Gyula hegedűs, a Virtuózok egyik idei díjazottja és a Magyar Állami Operaház Zenekara Eugene Kohn vezényletével.
"A mostani koncert azért ingyenes, mert a magyar kulturális tárca így döntött, és ez remek dolog, mert így olyan emberek is eljönnek megnézni a műsort, akik egyébként nem járnak operába" - szögezte le Domingo.


A tenor szólt arról, hogy amikor ő volt fiatal, nagyon nehéz volt lehetőségekhez jutnia egy fiatal énekesnek vagy klasszikus zenésznek, most pedig a világ egyre több színházában indítanak programokat a fiatal művészek számára. Megemlítette, hogy az Operalia keretében Micaele Oestével például Washingtonban, Angel Blue-val Los Angelesben dolgozhatott együtt.


"Tegnap a Zeneakadémián jártam, ahol láttam, milyen fantasztikus környezetet és lehetőséget nyújt a magyar tehetségek számára ez az épület. A Virtuózok ifjúival már februárban találkozhattam, és mondhatom, unikális, ahogy ez a műsor hétről-hétre koncertlehetőséget biztosít a fiataloknak" - fogalmazott az énekes.


A tenor szerint a közönség bővítése sokkal fontosabb annál, minthogy még több színházat, koncerttermet építsenek. "A gyerekek manapság szinte csak a popzenével találkoznak, még az iskolában is, a legtöbb rádióadó csak éjjel ad komolyzenét. Ezt a folyamatot tudjuk kedvező irányba fordítani a tehetségek felkutatásával" - tette hozzá.

 

Domingo2

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

 

 

Plácido Domingo elmondta, hogy régi álma volt egy olyan énekverseny létrehozása, amely kicsit hasonlatos a sportolók olimpiájához, és az Operalia nagy boldogságot jelent a számára. "Két hete volt egy versenyünk Mexikóban, Guadalajarában, és olyan elképesztően magas volt a színvonal, hogy alig tudtunk dönteni".


Arra az újságírói felvetésre, hogy mit gondol az opera mostohatestvérének tartott operett jelenéről és jövőjéről, Domingo optimizmusnak adott hangot. Megjegyezte: az operett szerinte az opera édestestvére, a világon mindenhol dúdolják ezeket a dalokat, és hasonlóan fontosnak látja a zarzuela, a prózai betétekkel spékelt spanyol drámai daljáték helyzetét.


"Az operával szemben az operett komplexebb műfaj, nélkülözhetetlen benne, hogy ne csak jól énekeljék, hanem jól is játsszák el. Az operaénekesek sokszor a hangjukkal veszik körbe magukat, miközben álldogálnak a színpadon. A sokszor ugyancsak leszólt zarzuelában is nagyon jól kell tudni énekelni" - fejtette ki Plácido Domingo.


Szintén a könnyedebb műfajok, az operett és a zarzuela "védelmére" kelt Micaela Oeste és Angel Blue is, utóbbinak a zarzuela kicsit a gospelt idézi.
A szerdai koncerten a Papp László Budapest Sportarénában Berlioz, Giordano, Gounod, Verdi, Massenet, Rodgers, Loewe, Bernstein, Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Erkel Ferenc, Torroba, Vives és Sorozábal műveiből hallhatnak részleteket a nézők.


Plácido Domingo fellépett a világ valamennyi jelentős operaházában, 1967 óta több mint száz lemezt készített, operafelvételeit kilencszer tüntették ki Grammy-díjjal. Az énekes augusztus végén a Dubai Operában lép fel egy gálán, szeptemberben a Macbeth-ben szerepel a Los Angeles-i Operában, októberben Szöulban ad koncertet.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása