Római kőszínház nyomaira bukkantak Szombathelyen?

Közvetett adatok vannak arra vonatkozóan, hogy a Kálvária-domb oldalában egy félköríves színház vagy egy teljes köríves amfiteátrum állt - számolt be a frisss.hu.

 

Csapláros Andrea, a szombathelyi Savaria Múzeum igazgatója elmondta, már az 1955-ben elkezdett ásatás is igazolta, hogy itt működött a kor legnagyobb közösségi épülete, ahol a többi között a Savaria tartományi üléseket is tarthatták, és itt volt Quirinus püspök pere is. A róla szóló emlékiratokban is olvasható és beazonosítható az építmény, amit a várossal egy széles egyenes út köt össze, ami lehetne akár a Kálvária út is.

 

 kalvaria

Fotó: Hornyák Emőke, frisss.hu

 

A széles falak, hatalmas kőtömbök mellett jó állapotban találtak római kori pénzeket, és restaurálás után szinte használható állapotba hozható pecsétgyűrűt is. A 4-5000 fő befogadására alkalmas közösségi tér észak-déli falmaradványainak megtalálása után a Kálvária-dombon több feltáró árokban folyik a kutatás.

 

Anderkó Krisztián ásatásvezető is hozzátette, hogy a leletek a 3.-4. századból valók. A hatalmas kőtömbök mindenképpen nagy római épületre engednek következtetni.

 

Forrás: frisss.hu

 

süti beállítások módosítása