Jávor Pálról is készül előadás - Szeptemberben újra Spinoza Zsidó Fesztivál

A színházi előadások mellett zenés játékok, koncertek, előadások és filmek is láthatóak lesznek a Spinoza Színház szeptember 10. és 25. közötti rendezvénysorozatán.

 

Szeptember 10-én a Lola Budapesten című zenés játékkal indul a fesztivál Vörös Róbert rendezésében. „Zsidóságom miatt el kellett mennem, de tudtam, egyszer visszatérek. Észrevétlen elfogyott körülöttem a levegő, ki kellett szaladnom a nagyvilágba. Minél messzebbre kerültem szülőhazámtól, egyre közelebb kerültem önmagamhoz. Most itt vagyok újra Budapesten” - áll az előadás ajánlójában.

 

Herzl2

 

Szeptember 11-én Makranczi Zalán, Gyabronka József és Hajdú László közreműködésével kerül színpadra a Herzl c. dráma. A Spinozától csupán néhány méterre született Max Nordau és Herzl Tivadar. Két magyar zsidó, akiknek alapvető szerepük volt Izrael létrejöttében. Hogyan? Mit csináltak? Hogy jutott el a színműíró Herzl a világ vezető politikusaihoz? A mai Izraelen kívül melyik 10 ország jött még akkor szóba, mint a zsidók otthona? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az előadás.

 

Szeptember 13-án Jávor Pál, "a fenegyerek, a színművész és az ember" alakját idézik meg a Spinozában. Jávor Pál (1902-1959), született Jermann Pál, minden idők egyik leghódítóbb, legkedveltebb színésze, az első magyar férfi filmsztár. A harmincas évek igazi férfiideálja. "Vétkesek közt cinkos, aki néma" – írja Babits Mihály. Jávor nem volt cinkos, nem volt néma! Kiállt a kollégákért, az üldözöttekért. Zsidó származású felesége mellett élete végéig kitartott.1944 áprilisában eltiltják a színészettől és 9 hónapos meghurcoltatása következik.

 

pulitzer

 

Fodor Tamás, Makranczi Zalán és Szinetár Dóra szereplésével kerül sorra A Pulitzer-ügy c. darab szeptember 18-án. A makói magyar fiatalember, József Pulitzer 17 éves korában, egy szó angoltudás és egy fillér nélkül kivándorol Amerikába (1864) és részt vesz az amerikai polgárháborúban. Mire 22 éves, már szenátor, Amerika első magyar származású szenátora. Pulitzer teremti meg Amerikában a modern újságírást, Amerika legnagyobb lapja az övé lesz és hamar a leggazdagabb amerikaiak közé küzdi fel magát. Ő építi meg New York első felhőkarcolóját, neki köszönhető, hogy a New York-i szabadságszobor, a Lady Liberty áll. Pulitzer egész életén keresztül a korrupció-mentes Amerikáért, a civil szerveztek megerősödéséért és a sajtószabadságért küzd. Ő teremti meg az első újságíró-iskolát (Columbia Egyetem) és száz évvel ezelőtt létrehozta a nevéről elnevezett Pulitzer-díjat.

 

Szeptember 19-én a Shylock c. monodráma láthatól. Shakespeare: A velencei kalmár mellékszereplőjének, Tubálnak a bőrébe bújik Hunyadkürti György, hogy meséljen a mellőzöttségről, a felemelkedésről, a zsidóság sorsáról és a darab születésének koráról.

 

Shylock 2

Fotó: Vigh István Ádám

 

A Poppera című zenés játék a zsidó identitást és a boldogságot keresi (á la Popper Péter),  a Ki volt Sólyom Janka? című darabban pedig a zsidósága miatt letiltott dizőz élete után nyomoznak.

 

Négy koncertet is nyújt a fesztivál: Leonard Cohen, valamit a klezmerkoncertek szinte kimaradhatatlanok a Spinoza Zsidó Fesztiváljából, akár csak Seress Rezső és Gershwin dalai.

 

A fesztivál részletes programja a Spinoza honlapján található.

 

 

süti beállítások módosítása