Emlékfal Kertész Imrének és Esterházy Péternek Pekingben

Magyarország a közép-kelet-európiai országokkal közösen kapott meghívást a Pekingi Könyvvásárra, amelyet augusztus 24. és 28. között rendeznek meg - közölte a Balassi Intézet.

    

A Balassi Intézet Publishing Hungary programja révén Magyarország első alkalommal szerepel Kínában könyvvásáron. A pekingi bemutatkozás célja, hogy erősítse a magyar irodalom ismertségét, megmutassa a magyar könyvpiacon fellelhető kínai szerzőket és felkeltse az érdeklődést a kortársak és a klasszikusok iránt - olvasható a közleményben.
    

A közép-kelet-európai országok külön csarnokban mutatkozhatnak be a pekingi vásáron. Magyarország egy 200 négyzetméteres standon fogadja majd a látogatókat, amely a játék, játékosság és kreativitás hívószavak köré épül, fókuszban a gyerekkönyvkiadással.

 

beijing

    

"Szomorú aktualitásként jelenik meg két világhírű, 2016-ban elveszített írónk, a Nobel-díjas Kertész Imre és Esterházy Péter tiszteletére állított emlékfal" - írta az intézet a közleményben, amely kitér arra is, hogy a magyar stand három, kínai nyelven frissen kiadott szépirodalmi alkotással és gyermekkönyvvel jelentkezik: drMáriás Lomtalanítás, Szőcs Géza Versek című művével Jü Cö-min  fordításában, valamint Szegedi Katalin Lenka és Palkó című könyveivel. Lackfi János Milyenek a magyarok? és Forgách András Élő kötet nem marad című kötetét is megismerheti a kínai közönség.
    

In Memoriam Esterházy Péter (1950-2016) és Kertész Imre (1929-2016) címmel a két szerző kínai ismertségéről és világirodalmi szerepéről szóló beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők. A magyar könyvkiadást és a magyar irodalom külföldi eladhatóságát a Libri Kiadó igazgatója, Sárközy Bence ismerteti. Rumini és a többiek címmel Berg Judit tart képes prezentációt, míg Boldizsár Ildikó író és meseterapeuta a magyar gyerekirodalomról ad körképet. 
    

A magyar standon bemutatják a Bookr-t, a Móra Kiadó digitális mesetablettjét is.
    

A rendezvény kísérőprogramjaként a Fricska együttes táncosai szórakoztatják a közönséget, a Magyar Kézműves Borászok Szövetsége borkóstolóval várja a résztvevőket. 
    

A Magyarországon megjelent kínai szerzők műveiből álló könyvkiállítás szintén megtekinthető lesz a vásár helyszínén. A standon gyerekprogramok is lesznek: Dániel András illusztrátor workshopot tart, a Pekingi Magyar Kulturális Intézet Kodály Pontja pedig a Kodály-módszert bemutató foglalkozásra várja az érdeklődőket. 
    

A látogatók számos, kínai felirattal ellátott magyar filmet tekinthetnek meg, többek között a Magyar Népmeséket (1977-2011), A légy (1980), illetve a Liza, a rókatündér (2014) című alkotásokat.

süti beállítások módosítása