Jubileumi évadra készül a kecskeméti Katona József Színház

Öt nagyszínházi bemutatóval készül a 2016/2017-es jubileumi évadára az idén 120 éves kecskeméti Katona József Színház - hangzott el a teátrum keddi évadnyitó társulati ülésén.

    

Cseke Péter színházigazgató elmondta, hogy a nagyszínházi premierek sora szeptember végén - Mohácsi János rendezésében - Shakespeare Vízkeresztjével kezdődik. 
    

Szirmai Albert és Bakonyi Károly Mágnás Miska című operettjét Rusznyák Gábor viszi színre november közepén. Január elején állítja színpadra Ray Cooney Család ellen nincs orvosság című darabját Cseke Péter és Szerednyei Béla. Henrik Ibsen Hedda Gabler című művét Zsótér Sándor rendezésében február közepén láthatja először a közönség. Az utolsó bérletes nagyszínházi előadást pedig április közepén mutatják be: Szép Ernő Vőlegény című színművét Szikszai Rémusz rendezi.
    

A gyermekeknek a nagyszínházban a Micsoda társaság című előadással, valamint az És közben szól a dal 2 munkacímet viselő darabbal készülnek. A kamaraszínházban Kacsóh Pongrác János vitéz című darabja, valamint Schiller Ármány és szerelem című drámája lesz látható, míg a stúdiószínházban a Katona József drámaírói pályázat díjnyertes darabja, majd Csehov Platonov című műve kerül színre. 

 

kecskemet

Fotó: kssz.hu

 

Az "Ünnepeljük meg a nagy találkozást!" jelmondattal induló évadban kiállítással, nyílt napokkal és vetélkedőkkel emlékeznek majd meg az idén 120 éves színházról, hiszen a kecskeméti Katona József Színház 1896. október 14-én nyitotta meg először kapuit.
    

Kecskeméten a közönség átöleli szeretetével a színházat - fogalmazott Cseke Péter, hozzátéve, hogy ezen túl azonban sikerült a szakma elismerését is kivívni. Az elmúlt időszak díjai mind annak bizonyítékai, hogy jó úton járnak - tette hozzá. A direktor emlékeztetett arra, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozón Macska a forró bádogtetőn című produkciójuk lett a legjobb előadás, a legjobb női főszereplő díját pedig Trokán Nóra kapta. A MASZK Országos Színészegyesület és a Mozaik Művészegyesület pedig a legjobb női szereplő díját Csombor Teréznek ítélte oda.

    

A nyári előadásokról Cseke Péter elmondta, hogy az Újvilág Passió ötödik, jubileumi sorozatát nagy sikerrel játszották. A Páratlan páros második részével Balatonföldváron, a Kultkikötőben szerepeltek, ahol a Boeing, boeinggel is nagy sikert arattak. Ez utóbbival a Városmajorban és a Szarvasi Vízi Színházban is felléptek. A szegedi Thealter fesztiválon a Macska a forró bádogtetőn című darabot játszották, míg a helyi Udvarszínházban a Tied a világ című előadást. 
    

Az OlimpiART művészolimpián is nagyszerűen szerepeltek a teátrum munkatársai, hiszen tizennégy arany-, tizennégy ezüst- és négy bronzérmet szereztek az egyes sportágakban - hangsúlyozta az igazgató.
    

Kiemelte, hogy a kecskeméti Katona József Színház ad otthont augusztus 26-án az Országos Színházi Évadnyitónak. A programok között a magyar színház jövőjéről szóló szakmai konferencia is szerepel, tárlat nyílik Gábor Miklós Kossuth-díjas színművész festményeiből, valamint egy gálaműsor keretében kiderül, ki kapja idén a Kaszás Attila-díjat. 

 

"Hosszú idő óta először érezhető a megegyezésre való törekvés a szakmánkon belül, ami különös jelentőséget ad az előttünk álló eseményeknek. A Magyar Művészeti Akadémiával közösen megrendezett konferencián három szekcióban folyik majd a párbeszéd a magyar színház jövőjéről, s azt remélem, a végére elérjük, hogy felszáll a füst" – fogalmazott a direktor.

 

Az új évadban két harmadéves kaposvári hallgató, Nagy Márk és Szabó Niki is bekapcsolódik a teátrum munkájába, a marketing-kommunikációért pedig Rákász Judit lesz a felelős. Távozik Kovács György színpadmester, valamint a nyugdíjba vonuló Magyar Károly anyaggazdász.

 

Az évadnyitó után próbára siettek a balettosok, hiszen szeptember 30-án következik első bemutatójuk, a Bolero a pécsi Kodály Központban. Barta Dóra, a  Kecskemét City Balett vezetője a társulat három új tagja - Tóth Nóra, Varga Lotti és Mező Máté - bemutatásával kezdte évadismertetőjét. "Máris megkezdtük a Bolero próbáit, s közben készülünk a Requiem októberi premierjére. Közkívánatra ismét műsorra tűzzük a Diótörőt, és folytatjuk a Balett+ sorozatunkat. Idén Szilágyi Áron triójával, az Airtist-tel és Kőszegi Ákossal készülünk közös produkcióra. Emellett számos meghívást kaptunk, többek között a Müpába és a Millenárisba, amelyeknek nagy örömmel teszünk eleget" - hangsúlyozta a KCB vezetője.

 

MTI, kecskemetikatona.hu

 

 

süti beállítások módosítása