Kőbányára költöztetik az Operát

Kőbányán is játszik az Operaház társulata abban a két évben, amíg felújítják az Andrássy úti színházat - írja a Magyar Idők.

 

A közművektől a homlokzaton át a műhelyekig mindent felújítanak a Magyar Állami Operaház Andrássy úti épületében 2018. május 24-ig – derült ki a hétfői Magyar Közlönyből. A két évig tartó beruházás 23,2 milliárd forintba kerül. A határozat szerint 2016 és 2018 között felújítják az Ybl Miklós tervezte épület homlokzatát, korszerűsítik a színpadtechnikát, kényelmesebbé teszik a nézőteret, átalakítják a zenekari árkot, restaurálják a műemléki díszítéseket, kicserélik a közműhálózatot, a gyengeáramú rendszereket, felújítják az üzemházat és a műhelyeket is.

 

eiffel

Fotó: MTI

 

A beruházás során meg kell vizsgálni a terem akusztikáját is, amelyhez ki kell bontani a földszinti nézőteret. Az Andrássy úti épület megújulása egyébként két éve kezdődött az Aula+ nevű projekt részeként. Ennek lényege, hogy több, eddig csak a dolgozók által használt helyiséget megnyitnak a nagyközönségnek, több funkció pedig a Hajós utca 13–15. alá költözik, a főépületben kávézó és ajándékbolt is helyet kap. A belvárosi játszóhelyet legutóbb 1981 és 1984 között újították fel.


A X. kerületi, egykori MÁV Északi Járműjavító hasznosításáról tavaly júliusban döntött a kormány. A területen állami forrásból, 14,5 milliárdos beruházással készül el az új kulturális központ. Az 1886-ban épített, acélszerkezetű épület azonban nem csupán átmeneti otthon lesz, hanem az Opera és az Erkel Színház műhelyházaként és próbacentrumaként is szolgál majd. A tervek szerint az Opera új próba-, gyártó- és raktárkomplexuma 2017 júniusában egy eddig be nem mutatott Mozart-operával, A kairói lúd, avagy a rászedett vőlegény című darabbal nyílik meg, de az érdeklődők már májusban bepillantást nyerhetnek az új színházterembe, ahol áriaest és meseopera kerül színre az énekkari művészek minifesztiválján.

 

Forrás: magyaridok.hu

 

 

süti beállítások módosítása