16 bemutató és 1956 gyerek fellépő a miskolci színházban

16 bemutatóval készül 193. évadára az ország legrégebbi kőszínháza, a Miskolci Nemzeti Színház, ahol a 2016-2017-os szezonban egyaránt színre kerül opera és operett, musical, komédia, dráma, balett és zenés mesejáték.

 

Béres Attila, a teátrum igazgatója különlegesnek nevezte a következő évadot. Ezt egyebek mellett azzal indokolta, hogy a bemutatásra kerülő darabok és a színház előtt álló lehetőségek alapján úgy állították össze a kínálatot, hogy mindenki találjon magának olyan előadást, amely kedvére való.


Arra törekszenek, hogy a közönséggel megtartsák azt a kontaktust, amely az elmúlt években kialakult, ezért szeptember 4-én egy évadnyitót tartanak a színház előtt gyerekprogramokkal, élő képekkel, meglepetésekkel, szeptember 17-én pedig - csakúgy, mint tavaly - bárki betekinthet a kulisszák mögé a Színházak éjszakája program keretében - tette hozzá, megjegyezve: a miskolci teátrum szeptember 21-én, a Magyar dráma napján egy külön programmal készül.

 

miskolc


A nyári hónapokban történtekről Béres Attila azt mondta: a Miskolci Nemzeti Színház most először a Szegedi Szabadtéri Játékokkal közösen vitte színre Wagner A bolygó hollandi című operáját, a produkció a közönség és a szakma körében is nagy sikert aratott. Ez nagy vállalás volt a miskolci teátrum részéről, vidéki színházak Wagner-operát ritkán tűznek műsorra, ráadásul a darabot a miskolci közönség is láthatja majd a jövő év januárjától - mondta Béres Attila, aki szerint ez is mutatja a színház "kapacitását és törekvését" arra, hogy különleges darabokkal is előrukkol.


Az igazgató külön kiemelte: az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára díszelőadással készülnek. Október 23-án 1956 gyerek szavalja majd Jordán Tamás Kossuth-díjas színész és rendező vezetésével a Nemzeti dalt, ilyenre még nem volt példa sehol - tette hozzá.


A 2016-2017-es évad bemutatót ismertetve Szabó Máté művészeti vezető elmondta: kiemelten fontos nagyszínházi bemutató lesz Madách Imre klasszikusa, Az ember tragédiája Keszég László rendezésében. A darab újbóli színpadra állításával az 1956-os forradalomra és szabadságharcra is emlékezik a teátrum. (Hatvan éve, 1956 októberében a mű bemutatására készültek, ám arra akkor nem került sor.)


Színre kerül még egyebek mellett Ábrahám Pál operettje, a Viktória és a La Mancha lovagja musical. A musicalslágerekből összeállított Téli musical gálát pedig Szőcs Artur rendezi. A Kamaraszínházban láthatják a nézők Tadeusz Slobodzianek A mi osztályunk című színművét Béres Attila rendezésében, Rusznyák Gábor pedig Móricz Zsigmond remekét, a Kivilágos kivirradtig című darabot rendezi. A négy évvel ezelőtt megalakult balett-társulat pedig az Anna Kareninát táncolja majd.


Béres Attila hozzátette: a társulat közelmúltban elhunyt két tagjára, Bősze György és Csapó János színművészre emlékezve új bérletet hoznak forgalomba és új bérlet emlékeztetet Balikó Tamásra, a Pécsi Nemzeti Színház egykori igazgatójára.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása